Egész Európára veszélyes lehet Orbán népszavazása

Guy Verhofstadt egykori belga miniszterelnök arra buzdítja a magyarokat, hogy szavazzanak igennel az október 2-i kvótaszavazáson, és támogatja a Magyar Liberális Pártot abban, hogy meggyőzzék erről polgártársaikat.

"Hamarosan egy nagyon fontos kezdeményezésbe vágtok bele, hogy megismertessétek honfitársaitokkal a kormányotok által szervezett, október 2-i népszavazás valódi tétjét, és kampányoljatok az IGEN mellett, egy európai megoldásért" - írja a Liberálisoknak küldött levelében Verhofstadt, aki 1999 és 2008 között volt Belgium miniszterelnöke.

"Orbán Viktor ahelyett, hogy épített volna saját és szövetségesei súlyára a migrációs kihívásra adandó közös európai válasz befolyásolása és alakítása érdekében, sajnálatosan úgy döntött, hogy egy sugalmazó és manipulatív kérdésen alapuló népszavazást rendez, amely képes meggátolni vagy éppen teljesen ellehetetleníteni minden közös EU-s megoldást"

- fogalmaz a politikus, elismerve, hogy a menekültválság felfedte az Európai Unió hiányosságait, megkérdőjelezte a schengeni övezetet, a belső határok nélkül működő Európát, és veszélyeztette az egész EU koherenciáját. Ugyanakkor úgy véli, hogy tovább kell dolgozni a migrációs válság közös megoldásán és az európai egység megőrzésén. Ez szerinte csak az EU külső határainak védelmével és a nemzetközi jogi szabályok betartásával valósítható meg, "ami egyúttal azt is jelenti, hogy minden egyes tagországnak együtt kell működnie abban, hogy menedéket nyújtsunk azoknak az embereknek, akiket ellenőriztünk és jogosultnak tekintünk a menekült státuszra."

A magyar kormány által kezdeményezett népszavazáson a következő kérdésre lehet válaszolni: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? 

"Orbán Viktor NEM válasza sajnos azt jelenti, hogy ő ehelyett inkább Magyarország körbekerítését választja, esetleg más európai uniós tagországok is erre az útra tévednek. Illúzió azt gondolni, hogy az Unión belüli határok nyitottak maradhatnak anélkül, hogy kiépülne egy közös európai rendszer, és hogy a biztonság és a prosperitás fenntartható úgy, hogy a tagországok elszigetelik magukat, kerítéseket építenek egymás között, és gátolják a közös, európai megoldásokat."

Levele végén Verhofstadt biztosítja a Liberálisokat arról, hogy az "igen" melletti kampányukban számíthatnak mind az ő, mind a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Párt (ALDE) támogatására.

Korábban Sir Graham Watson, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európa Párt korábbi elnöke is kampányolt már videóüzenetében a kvótaszavazáson való aktív részvétel mellett.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.