Égert válaszra sem méltatták

Válaszra sem méltatta az államtitkárság az orvosi kamara aggályait a parlament előtt lévő jogszabályjavaslattal kapcsolatban, ezért Éger István, a köztestület elnöke a nyilvánosság és a döntéshozók segítségére számít.

Éger István szerint az orvosokat súlyosan hátrányosan érinti, sőt néhány ponton emberi alapjogaikat is sérti a napokban benyújtott legújabb salátatörvény-javaslat. Véleményezésre mindössze 24 órát kaptak, ám hiába olvasták végig, tették meg észrevételeiket, ajánlottak a javításhoz az államtitkárságnak segítséget, válaszra sem méltatták a köztestületet.

A tervezet egyebek mellett az orvosok munka-, illetve ügyeleti beosztását szabályozza újra, másrészt pontosítja az egészségügyben dolgozók béremelésére szolgáló összeg szétosztását. Mint Éger István mondta: elfogadhatatlan, hogy az orvosok „csak” bérpótlékként kapják meg az ígért béremelést. Kifogásolta azt is, hogy miközben két és félszeresére növelné a jogszabálytervezet az elrendelhető készenlétek számát, csökkentik a két műszak közötti kötelező pihenőidő hosszát. Továbbra is elégedetlenek azzal a passzussal, hogy a katasztrófahelyzetek esetén bárki kirendelhető munkavégzésre az ország bármely pontjára mindenféle jogorvoslati lehetőség nélkül.

Az elnök sérelmezte azt is, hogy a kormányzat a szakmai érdekképviseletek megosztására törekszik. A parlament előtt lévő javaslat egyik passzusa ugyanis érdekvédő szervezetként nevesíti a rezidenseket. S miután az egészségügyi törvény egyetlen más érdekképviseletről sem tesz említést, számukra ez érthetetlen helyzetet teremt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.