Egerben befejeződött a "mozaiksztrájk"

Befejeződött az úgynevezett mozaiksztrájk az egri kórházban - tájékoztatott Szegedi Erzsébet, az intézmény sajtóreferense.

A határozatlan időre meghirdetett sztrájk október 6-án kezdődött meg az egri kórházban; az intézményben működő szakszervezetek azt követelik, hogy a Heves megyei közgyűlés bontsa fel az intézmény működtetéséről szóló, a HospInvest Zrt.-vel kötött szerződést.

Az első 3 napon csak a vasárnapi ügyeletnek megfelelő ellátást nyújtották a sztrájkhoz csatlakozott dolgozók. Ugyanakkor október 9-én "mozaiksztrájkká" szelídült a munkabeszüntetés. Ez azt jelenti - mondta Hegyaljai Judit, az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi vezetője korábban az MTI-nek -, hogy egy-egy osztályon valaki mindig sztrájkol, miközben a többiek az ő munkáját is ellátják, vagyis az akció nem befolyásolja a betegellátást.

A hevesi megyegyűlés március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. üzemeltetheti a Markhot Ferenc kórházat. A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot.

A cég szeptember 29-én megkapta az engedélyt az intézmény működtetésére a népegészségügyi szolgálattól, az engedély az egri önkormányzat fellebbezésének elutasítása után október 21-én jogerőre emelkedett.

Időközben a Heves Megyei Bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a megyei önkormányzat határozatát. Az ítélet indoklása szerint a HospInvest pályázati dokumentációjához csatolt banki igazolás nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Az MTI által korábban megkérdezett jogászok szerint az ítélet nem érinti közvetlenül a megye és a cég között létrejött szerződést, annak felbontása polgári peres úton kezdeményezhető.

A HospInvest Zrt. a működési engedély birtokában november 1-én kívánja átvenni az intézményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.