Éger elégedetlen a béremeléssel

Köszönik, de nem ”kerek” az orvosoknak augusztusban kifizetett többletjuttatás – mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerdai tájékoztatóján. Örömükbe ezért üröm is vegyül.

Éger István, aki a mentőszolgálatnál is dolgozik saját bérpapírjával bizonyította, hogy a kiutalt, szerinte nem jelentéktelen béremelés összege nem része az alapbérnek. Az külön soron illetménykiegészítésként jegyezik, és ez így aggodalmat kelt az orvosok körében, hiszen bizonytalanná válik, hogy meddig számíthatnak az orvosok erre a pénzre.

A köztestület vezetője szerint az összeg kiosztásával kapcsolatos országos kamarai felmérésből kiderül: méltánytalan, diszkriminatív, és egyes elemeiben jogsértő a béremelés. A sarkos ítéletet a kamarai vezető azzal magyarázta: nem kapott valamennyi közfinanszírozott, közfeladatot ellátó gyógyító. A kormány különbséget tett a foglalkoztató tulajdonformájától, így számos kórházban, szakrendelőben dolgozók egyszerűen kimaradtak. A betegellátásban dolgozók bárminemű megkülönböztetése megengedhetetlen és egész egyszerűen elfogadhatatlan. Hozzátette: egyféle rendszer van, a közfinanszírozott közellátás, aki ebben dolgozik, azt nem lehet megkülönböztetni.

Éger István kifogásolta azt is, hogy noha a jogszabály a közalkalmazottakat jelölte kedvezményezettként, a nem vállalkozási formában dolgozók, így például a közalkalmazott háziorvosok, a sportorvosok, a foglakoztatási egészségügyben dolgozók sem kaptak a pénzből. 

Az elnök szerint a kormányzati béremelésnek nem sikerült az orvos migrációt megállítani. Ezért nélkülözhetetlen, hogy a kormány 2013 és 2014 január elsejével a mostanival megegyező mértékű béremelést biztosítson az ágazat dolgozóinak.  Éger szerint egy perc halasztást sem tűr a háziorvosok jövedelem rendezése, mint mondta: ehhez minimálisan 200 milliárdot kell a jövő évi költségvetésben biztosítani.  Azt is követeli a köztestület a kormánytól, hogy mielőbb szüntesse meg a törvényben rögzített moratóriumot, miszerint az augusztusban kifizetett jövedelem többlet nem része az alapbérnek és így nem számít bele az ügyeleti díjakba sem.

Hozzátette: ma Magyarországon az egészségügyi intézmények nem tudják kiállítani a minimum feltételekkel előírt orvos és egyéb szakember számot, ez pedig már a biztonságos ellátást is veszélyezteti. A kamara hozzálátott az intézményekben az orvoshiány felméréséhez. Az összegyűjtött adatokat ősz elején nyilvánosságra kívánják hozni. Mint mondta:  tárgyalásokat szorgalmaznak a tárcával, hogy az egészségügyet valamilyen módon  kimozdíthassák a kátyúból.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.