Eger: gyertyagyújtás Morvai Krisztinával

Parázs hangulatú gyűlést tartottak pénteken éjfél után Egerben a Markhot Ferenc Megyei Kórház volt dolgozói és civil szervezetek az egészségügyi intézmény "emlékére", amelyet a Heves megyei közgyűlés döntése értelmében ezentúl a HospInvest Zrt. működtet. A cég be is jelentette, hogy zökkenőmentesen átvették az üzemeltetést.

A száz fő részvételével a minaret szomszédságában tartott gyűlésen a "kórházvédőkkel" való szolidaritása jegyében felszólalt Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője, Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Faludi Sándor "falugazda". Morvai Krisztina és Vona Gábor többek között arról beszélt, hogy idegen kézre kerül Magyarország, így annak egészségügyi intézményei is.

A gyűlésen árpádsávos zászlókat lehetett látni, valamint andráskeresztes karszalagot viselő embereket, akik a Magyar Őrsereg nyíregyházi tagjainak mondták magukat.

A "kórházvédők" előzőleg virágokat helyeztek el az egészségügyi intézmény falánál, gyertyákat és mécseseket gyújtottak, amelyek hosszan bevilágították a kórház falát. A demonstráció erős rendőri biztosítás mellett, incidens nélkül zajlott le.

A Hospinvest bejelentette az átállást

Zökkenőmentes volt az átállás az egri Markhot Ferenc Kórházban - közölte a HospInvest Zrt. szombat délelőtt. A volt "kórházvédő" bizottság egyik tagja szerint előző este még bizonytalan volt a helyzet az intenzív osztályon, valamint a gyermekosztály csecsemőrészlegén is.

A kórházat november 1-től  üzemelteti a HospInvest Zrt. Az üzemeltetést hivatalosan péntek este vette át a HospInvest Zrt. vezérigazgatója Gászpor Jenő - olvasható a vállalat közleményében. Mint írják, az éjszaka megtörtént az informatikai átállás, "valamennyi ügyelet maximális biztonsággal működött, a HospInvest szakmai vezetői a stratégiai pontokon, így a sürgősségi betegellátónál, a műtőnél és intenzív osztályon személyesen is felügyelték az ügyeletet. Az átállás november 1-je reggelére zökkenőmentes volt".

A közlemény szerint Gászpor Jenő vezérigazgató aláírta az átvételi papírokat, a HospInvest vezetői és munkatársai pedig  40 emberrel szervezik folyamatosan az átállással kapcsolatos feladatokat. Kosztura László, a HospInvest régió igazgatója a kommünikében arról tájékoztatott, hogy a sürgősségi betegellátás a korábbinál nagyobb létszámmal és megfelelő szakmai biztonsággal működik. A betegellátás minden osztályon biztosított, még ott is - írták - "ahol a legnagyobb rombolást azonosítottuk", ilyen a gyerekosztály. A cégvezetés az ügyben büntetőfeljelentést tesz - tették hozzá.

Kosztura László sem nyilatkozott többet arról, mit jelent a rombolás, a hallgatását azzal indokolta, hogy az "már nem egészségügyi, hanem kriminalisztikai kérdés". A HospInvest közleménye szerint az új belépő orvosok átvették az osztályukat, és szombaton is folytatódik az osztályok átadása.

Pócs Alfréd, a korábbi "kórházvédő" bizottság egyik orvos tagja elmondta: ugyan nem tudják, hogy jelenleg milyen a helyzet a kórházban, mert mától már nem dolgoznak ott, de pénteken késő este arról értesült, hogy egy, a sürgősségi osztályon munkát vállaló orvos lemondott, miután kiderült, hogy 30 napból 26-ot kell dolgoznia. Orvosi szempontból bizonytalan volt a helyzet az intenzív osztályon, valamint a gyermekosztály csecsemőrészlegén is - tette hozzá.

Kosztura László, a HospInvest régióigazgatója ezt valótlanságnak nevezte. Közlése szerint minden osztályon maximálisan biztonságos és biztosított volt ellátás. Nincs probléma az orvosok létszáma és összetétele miatt - mondta.

A HospInvest közleményében Kosztura László közölte azt is, hogy a cég az elmúlt hetek eseményei miatt szigorú biztonsági intézkedéseket tett a dolgozók és a betegek biztonsága érdekében. A rendőrség és biztonsági szakemberek biztosították péntek éjjel a nyugalmat a kórház területén.

Heves megye önkormányzata idén március 25-én döntött arról, hogy a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a kórházat. A döntést mindvégig tiltakozás kísérte. Még pénteken éjfél után is demonstrációt tartottak Egerben a "kórházvédők", a Markhot Ferenc Megyei Kórház volt dolgozói és civil szervezetek az egészségügyi intézmény "emlékére", a gyűlésen a Jobbik politikusai is felszólaltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.