Edzőtáboroztak az Éger menesztését kívánó orvosok

Etikai eljárást indított az orvosi kamara a gazdasági visszaéléseket feltáró felügyelőbizottság elnöke ellen.

Orvosgyűléssel hangolt szombaton a kamara felügyelőbizottsága a köztestület jövő heti küldöttgyűlésére, amelyen igyekeznek elérni majd Éger István és az elnöksége visszahívását. A rendezvény közös kiáltvány megfogalmazásával ért véget. Ebben a többi közt tisztességes orvosi kamarát, új alapszabályt és a jogtalanul beszedett tagdíjak visszafizetését kérik valamint teljes tisztújítást követelnek.

Bár a rendezvényre végül „csak” hetven orvos érkezett, az nyilvánvalóvá vált, hogy a köztestületen belül a feszültség egyre nő. Már a puszta megjelenésük is kiállás értékűnek tekinthető, hiszen a kamara elnöksége időközben etikai eljárást indított a visszásságokat feltáró felügyelőbizottság elnöke ellen. Bánki Magdolnát nem orvosszakmai-etikai ügyben próbálják elmarasztalni, hanem azért, mert miután úgy látta, belül nem boldogul, a nyilvánosság elé vitte a vizsgálatának megállapításait.

Azt ugyan nem tudni, mi lehet egy ilyen etikai eljárás eredménye, de a budapesti kamara honlapján futó fölmérésben az orvosok nagy többsége úgy vélekedett, inkább használt, mint ártott az orvosi kamarának, hogy a felügyelőbizottság a nyilvánossághoz fordult. Bánki Magdolna, az fb elnöke szerint nem is nagyon maradt más lehetőségük, mert mint mondta: a kamara elnöksége és elnöke mindvégig akadályozta az ellenőrzést. Így az adatokhoz való hozzáférést, illetve az elnök és az elnökség többszöri kérésükre sem tisztázta a gazdálkodás ellenőrzése során felmerült visszásságokat. Például az orvosi kamarai tagdíjakból 138 milliós vissza nem térítendő tagi kölcsönhöz jutó kamarai kft. pénzügyeibe bele sem tekinthettek a vizsgálók. Emellett minden lehetséges eszközzel próbálták megosztani, szétzilálni a felügyelőbizottságot, s az ellenőrzés közben a kamara jelenlegi vezetői kezdeményezték a bizottság visszahívását is.

Major László, az fb alelnöke úgy fogalmazott, a kamara többször alapszabályt és kamarai törvényt sértett működése során, ezt az fb jelezte a felügyeleti szervnek, vagyis a minisztériumnak. Úgy vélte, a tagok és a vezetőség között egyfajta fal alakult ki, a 40-50 ezres tagság "elszakadt" az elnökségtől.

Bánki Magdolna elnök elmondta azt is, hogy miközben legutóbb két éve alapszabály-ellenes módon határozták meg az orvosok tagdíját, s amíg ez nem rendeződik, nincs is mi alapján beszedni a tagdíjakat, az orvosok sora kapják a végrehajtási fölszólításokat. A legextrémebb példaként említette az elnök annak az orvosnak a kálváriáját, aki ellen egy 1 forintos elmaradás miatt indított végrehajtási pert a kamara jogásza. Emiatt az érintettnek végül a napokban átvett végrehajtói értesítés szerint 57 ezer forintot kellene befizetnie. Az egy forint és a követelt összeg különbsége pedig a behajtás költségeiből jön össze. 

Láng Andor orvos bejelentette, hogy ő följelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen az fb által föltárt visszásságok miatt. A sajtó kedvéért „tisztességes orvosi kamarát”, valamint Éger távozását követelő transzparenseket is kifeszítettek. Február 15-én lesz az a küldöttgyűlés, ahol a kamarai elnökség a felügyelőbizottság, az ellenőrző testület pedig a kamara vezetését akarja visszahívatni.

Komlóssyt meglepte fb elnöki jelölése

A szombati orvosgyűlésen a felügyelőbizottság tagjai valamennyien részt vettek, kivéve Komlóssy Attilát, akit egyben az orvosi kamara új felügyelőbizottságának elnökeként jelöltek a közgyűlés előkészítői.

Lapunknak Komlóssy Attila a szombati orvosgyűlésről való távolmaradását azzal magyarázta, hogy előző éjszaka a mentőszolgálati ügyelet látott el, annyira fáradt volt, hogy nem tudott a rendezvényre elmenni. Hozzátette: szerinte is szükség volt a belső ellenőrzésre, ám annak módszereivel, és interpellálásával már nem értett egyet, ezért a bizottsági határozatok megszavazásakor leginkább tartózkodott.  

 A felügyelőbizottság elnöki jelölésével kapcsolatban pedig azt mondta: valóban aláírt egy nyilatkozatot, mellyel továbbra is szívesen részt vesz a megújuló felügyelő bizottság munkájában, azt viszont a küldötteknek kell eldönteniük, kit választanak meg a testület elnöknek. Jelölése a tisztségre őt magát is meglepte, sőt hivatalosan még nem is értesült róla - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.