Edzőtáborba vonulnak a frakciók

Az Országgyűlés őszi ülésszakára készülődnek a parlamenti képviselőcsoportok a napokban zajló frakcióüléseiken. A Fidesz-KDNP képviselői szerdától péntekig Sárváron egyeztetnek, a szocialisták jövő hétfőn Budapesten tartják szezonnyitó megbeszélésüket. A Jobbik Balatonfüreden rendezi évadnyitó frakcióülését csütörtökön és pénteken, az LMP pedig pénteken és szombaton tart tisztújítással egybekötött kétnapos ülést Csillebércen.

A Fidesz-KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülése szerda estétől péntekig tart a Vas megyei Sárváron, ahol az őszi parlamenti ülésszak megkezdése előtt a képviselők a kormány tagjaival és az Európai Parlament fideszes, valamint KDNP-s képviselőivel egyeztetnek. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalások mellett tájékoztatást várnak Orbán Viktor miniszterelnöktől arról is, mennyire volt eredményes a kormánynak a devizahitelesek megsegítésére indított intézkedéscsomagja.

A Kereszténydemokrata Néppárt most is tart külön frakcióülést a közös tanácskozás előtt. A KDNP négy témáról szeretne mindenképpen tárgyalni. A magáncsőd és a családi csődvédelem szabályozásáról szóló kérdést a szakmai kabinetüléseken is fel szeretnék vetni. Mindenképpen szót ejtenének még az új polgári törvénykönyvről, és azon belül a családokkal összefüggő passzusokról, a kodifikációról, a családi adókedvezmény kiterjesztéséről és a kegyeleti jogok szabályozásáról.

A szocialisták jövő hétfőn tartják szezonnyitó frakcióülésüket Budapesten. Tóbiás József, a képviselőcsoport helyettes vezetője az MTI-nek elmondta: elsősorban arról tanácskoznak, hogy a frakció miként tud kapcsolódni a pártban folyó programalkotáshoz. Az MSZP várhatóan szeptember végén mutatja be gazdaságpolitikai programját, amelyről ezután parlamenti vitanapot tartanának. A szocialisták Kelet-Magyarország-programjuk és Budapest-stratégiájuk elkészítése után ősszel a nyugat-magyarországi és a dél-dunántúli régió számára, valamint a balatoni térség fejlesztésére is kidolgozzák elképzeléseiket.

Tóbiás József arra is kitért, hogy a szocialisták több, a társadalmi különbségeket mérsékelni próbáló javaslatot nyújtanak be ősszel. Kiemelte, hogy módosítani kell azt a rendelkezést, amely a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők özvegyi nyugdíjának csökkentését írta elő. Azzal kapcsolatban, hogy ősszel a parlament elé kerül a választási eljárási törvény, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta: a részletek ismeretében tudnak csak állást foglalni róla, ám a választási részvétel előzetes regisztrációhoz kötését határozottan ellenzik. Az MTI kérdésére arról is beszélt, csak akkor látja értelmét vitatkozni a kötelező választási részvétel előírására irányuló MSZP-s felvetésről, ha a kormányoldal is a választási részvétel növelését tűzi célul, a regisztráció bevezetésének szándéka viszont épp az ellenkezőjére utal.

A Jobbik Balatonfüreden tartja kihelyezett évadnyitó frakcióülését csütörtökön és pénteken – tájékoztatta az MTI-t az ellenzéki párt szóvivője. Dúró Dóra hangsúlyozta: a tanácskozáson elsősorban a munkahely- és az otthonteremtés ügyével, a közbiztonság helyzetével, valamint az "oligarcháknak juttatott közpénzek útjának átláthatóvá tételével" foglalkoznak majd, és ezeket a témákat tervezi az ellenzéki párt a leghangsúlyosabban képviselni az Országgyűlés jövő hétfőn kezdődő őszi ülésszakán is.

Az LMP frakciója az őszi parlamenti szezont megelőzően pénteken és szombaton tart tisztújítással egybekötött kétnapos ülést Csillebércen. A szombati ülésen a párt országos választmányának tagjai is részt vesznek. Jávor Benedek frakcióvezető az MTI-nek elmondta, itt dől el, a képviselőcsoport milyen stratégiát képviseljen, de az biztos, hogy továbbra is rá kívánnak mutatni arra: a kormány "egy szűk gazdasági elit, egy szűk oligarcharéteg érdekeinek a kiszolgálását végzi". Hangsúlyozta, ezután is rajta tartják a szemüket a közbeszerzési, a korrupciós és a földügyeken. Szavai szerint a "kormányváltó hangulat serkentése" mellett meg akarják fogalmazni azt az alternatívát is, hogyan néz majd ki 2014 után az a köztársaság, amelynek megalkotásában az LMP részt akar venni. Az LMP továbbra is együttműködik civil partnerekkel és parlamenten kívüli pártokkal egy köztársasági minimum kidolgozásában – tette hozzá. Végül kijelentette, miután a kormány a parlamentarizmus kereteit "radikálisan leszűkítette", ezért az LMP továbbra is élni fog a parlamenten kívüli politizálás eszközeivel. Ez egyfelől a választókkal való találkozást jelenti, de nem kívánnak lemondani "azokról a látványos eszközökről" sem, amelyeket az elmúlt évben alkalmaztak – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.