Eddig ezren kaptak állampolgárságot egyszerűsített honosítással

A legnagyobb érdeklődés Csíkszeredában, Kolozsváron és Szabadkán tapasztalható.

Több mint hetvenezren kérték eddig a magyar állampolgárságot, amit január 3-tól lehet kérelmezni az egyszerűsített honosítási eljárás keretében. A kérelmek negyven százalékát külképviseletek vették át, a legnagyobb érdeklődés Csíkszeredában, Kolozsváron és Szabadkán tapasztalható. Az utóbbi városban Korsós Zoltán főkonzul péntek délben a tízezredik ügyiratot vette át - írja a Magyar Rádió honlapja.

Eddig közel ezren lettek magyar állampolgárok az egyszerűsített honosítási eljárás révén. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint Szlovákia kivételével valamennyi környező ország tekintetében problémamentes a magyar honosítási eljárás. A helyettes államtitkár úgy véli, Szlovákia "még mindig az előző nacionalista kormány csapdájában vergődik ebből a szempontból".

Ez az egyetlen szomszédos állam, amely kifogást emelt az egyszerűsített honosítás miatt, és továbbra is próbálják megfélemlíteni az ott élő magyarokat. Szlovákiában olyan szabályozás van érvényben, amely komoly pénzbüntetéssel fenyegeti azokat, akik nem jelentik be, hogy más állampolgárságot igényeltek, illetve, aki más ország polgára is lesz, az elveszti a szlovák állampolgárságot. Ez egyértelmű fenyegetést jelent a szlovákiai magyarok számára, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy eddig ötvenketten vesztették el az állampolgárságukat az említett törvény miatt, akik között csak egy-két magyar van. Ez a szabályozás a szlovák állampolgárokat sújtja nemzetiségre tekintet nélkül – mondta el Répás Zsuzsanna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.