Eddig 667 milliófolyt be a 98 százalékos különadóból

229 adózótól jött be a pénz, ezek szerint átlagosan fejenként csaknem 3 milliót fizettek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomatékosan felhívja minden a különadóval érintett magánszemély figyelmét arra, hogy a személyi jövedelemadó bevallásakor a 98 százalékos különadó bevallására szolgáló (1053K jelű) iratot nyújtsák be, még abban az esetben is, ha esetlegesen a fizetési kötelezettségüknek határidőben nem tudnának eleget tenni. Az adóhatóság felhívja a figyelmet arra, hogy a bevallás benyújtásának elmulasztása 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal szankcionálható, és ellenőrzés megindítását is magával vonhatja.

A különadó tekintetében is a méltányosságra vonatkozó általános szabályok szerint kérelmezhető mérséklés, illetve fizetési könnyítés - áll a hivatal közleményében, amit azért adtak ki, mert a NAV-hoz érkezett jelzések szerint az állampolgároknak nehézséget jelent a 98 százalékos különadó bevallása, különösen a nyomtatványok kitöltése. Az adóhatóság közölte, április 7-ig 229 különadóról szóló bevallást érkezett, és az adózók 667,4 millió forintot fizettek be.

Kérdéses, hogy az Országgyűlés mikor módosítja a 98 százalékos törvényt, hogy a parlamenti képviselőkre is vonatkozzon a különadó-fizetési kötelezettség. Ezt a Fidesz ígérte meg, miután a Népszabadság megírta, az Országgyűlés Hivatala, majd az adóhivatal is úgy értelmezi a törvényt, hogy az a parlamenti képviselőkre nem vonatkozik, mert speciális a munkaviszonyuk, nem foglalkoztatottak és nem állnak  munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem.

A tervek szerint a parlament az új alkotmány elfogadásáig, április közepéig nem tárgyal más törvényt, az adóbevallásokat viszont május 20-ig be kell nyújtani. A Jobbik csütörtökön már kezdeményezte a törvénymódosítást, hogy az országgyűlési képviselők is fizessenek, és ne csak az alkalmazottakra vonatkozó 3,5 milliós határa felett, hanem ugyanúgy, mint az állami- és cégvezetők, akiknek a kétmillió feletti végkielégítésük után kell befizetni a 98 százalékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.