Az Aston Martinját is elveszik a fegyházba küldött Eclipse-vezérnek

Évek óta tartó jogi huzavona után új elsőfokú ítélet született az Eclipse-ügyben. A korábbi felmentés helyett most a tizenkét vádlottból nyolcra - egyéb kiegészítő büntetések mellett - fegyházbüntetést szabott ki a bíróság két rendbeli bűnszervezetben elkövetett adócsalás és magánokirat-hamisítások miatt.


Deák Endre, a gépkocsi-eredetvizsgálattal foglalkozó cég egykori vezetője a Fővárosi Bíróság megismételt elsőfokú ítélete alapján három év hat hónap letöltendő fegyházbüntetést kapott. A bíróság emellett pénzbüntetésre, illetve a lefoglalt, több százezer eurós magánvagyonának és Aston Martin típusú sportkocsijának elkobzására ítélte, eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és öt évig nem lehet cégvezető sem. 

Földi D. Attila / Népszabadság

Az ítélet szóbeli indoklása szerint az Eclipse az állami megbízásokból fedezett, 2007 és 2009 között bonyolított projektjeiből nem rótt le több mint 1,3 milliárd forintos áfakötelezettséget, és egymilliárd forint körüli társasági adó befizetésével is elmaradt. A bíróság szerint az Eclipse bár képes lett volna az állami megrendelések teljesítésére, a projekteket indokolatlanul olyan alvállalkozóknak szervezte ki, akik valójában nem is rendelkeztek megfelelő képességekkel a munkák elvégzésére. 

A bíróság a vádlottakra kirótt büntetések mellett az Eclipse cégeket összesen 1,3 milliárdos pénzbüntetés befizetésére kötelezte.

Az Eclipse-ügynek nem először futott neki a bíróság. A bűnszervezetben elkövetett adócsalásról szóló vádirat öt évvel ezelőtt készült el. A gépkocsik eredetiségvizsgálatára és biometrikus útlevelek elkészítésére szakosodott Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetőit a 2010-es kormányváltás előtt néhány hónappal egymilliárdos adócsalás gyanújával vették őrizetbe.

Az Eclipse-ügy érdekessége, hogy a cég, amikor rajtaütöttek a rendőrség kommandósai, Pintér Sándor Civil Zrt.-jének Angol utcai bázisán tartotta fenn irodáit, sőt Pintér Sándor lánya is a cégnél dogozott projektvezetőként.

A cég 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásban nyert 4 milliárd 950 millió forintot az eredetiségvizsgálati rendszer átalakítására. A megbízás teljesen felforgatta volna az egész üzletágat, ezért a versenytársak feljelentették a céget.

Az első ítélet 2013 januárjában született. Az elsőfokú bíróság felmentő ítélet hozott, amit az ügyészség megfellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára, ahol 2014 márciusában az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezték és új eljárásra utasították a bíróságot.

A Fővárosi Törvényszék a 2015 áprilisában kezdődött megismételt eljárásban másfél év alatt 15 tárgyalási napot tartott. Eközben az ügyészség idén februárban - az eredeti vádirat benyújtása után csaknem fél évtizeddel - újabb vádiratot nyújtott be ugyanazokra a számlákra, ugyanarra az időszakra vonatkozóan egy másik adónem, a társasági adó vonatkozásában elkövetett adócsalás miatt. A bíróság egyesítette a két ügyet, és ebben az eljárásban született meg a hétfői ítélet.

Az Eclipse-üggyel szoros kapcsolatban van Eiselt György helyettes belügyi államtitkár ügye is, akit hivatali vesztegetéssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség. Eislert márciusban két év, négy évre felfüggesztett szabadságvesztést és 14,4 millió forintos vagyonelkobzást kapott, mert a közel ötmilliárdos megbízás előtt egy Mercedes sportkocsit kapott a cég vezetőitől. Ez az ítélet sem jogerős.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.