Echo TV: sötétség főműsoridőben

Uszító műsorai miatt büntette kétszer 120 perc elsötétítésre az ORTT az Echo TV-t. A tv2-t hétmillió forintra bírságolták a Joshi Bharat show miatt.

Hétmillió forint kötbér megfizetésére kötelezte az MTM-SBS műsorszolgáltatót az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Joshi Bharat "sorselemző show" három adása miatt - értesült a Népszabadság.

ORTT-s forrásunk szerint a médiahatóság azt kifogásolta, hogy a műsort késő délután vetítették "12+"-os karikával, holott az ORTT szerint magasabb, 16 éves kategóriába kellett volna sorolni, a műsorban bemutatott "ártalmas elemek" miatt. A családi konfliktusokat hatásvadász módon, felszínesen bemutató műsorszámok egyértelműen káros hatással lehettek a tizenhat éven aluliakra a testület indoklása szerint. Úgy tudjuk, az inkriminált műsorokat a 12-16 éves korosztály mintegy tizede látta. Az ORTT nem csak a konkrét "Én szúrtam ki a gyerek szemét?" típusú beszélgetéseket sérelmezte, hanem azt is, hogy a heves családi veszekedésekkel tarkított műsorban kivehetőek voltak a káromkodások is - hiába sípolták ki.

Az ORTT nem először bünteti meg a tv2-t - ahogy az Echo TV sem. Információnk szerint az ORTT ezúttal Bayer Zsolt Korrektúra című műsora, valamint a Világpanoráma című műsor miatt szabott ki egyenként 120 perces képernyő-elsötétítést, főműsoridőben (pontosabban ennyi időre függesztette fel a műsorszogláltatási jogosultságukat, a határozat kézhezvétele utáni, illetve a rákövetkező napon, este fél kilenctől fél tizenegyig).

Az ORTT szerint mindkét műsorban elhangzottak gyűlöletkeltésre alkalmas, uszító kijelentések. Bayer műsorában például Bogár László taglalta a "világpusztító erőkről" szóló, alig burkoltan antiszemita elméletét, tette ezt Bayer teljes egyetértésével. De Bayer Zsolt cigányellenes kirohanásai is hozzátettek a büntetéshez, ahogy az is, hogy az ismert publicista több alkalommal a Magyar Hírlapot reklámozta műsorában.

Az Echo TV Világpanoráma című műsorának egyik adásába pedig Szaniszló Ferenc egyik jegyzete verte ki a biztosítékot az ORTT-nél, amelyben a klasszikus antiszemita toposzokat és összeesküvéselméleteket eleveníti fel, mondanunk sem kell: nem éppen távolságtartó módon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.