Ebola: rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz az ÁNTSZ

Valótlan, minden alapot nélkülöző hírt közölt az az internetes portál, amelyik arról számolt be, hogy „lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel" szállítottak egy beteget a „pécsi kórházba". Az ÁNTSZ rémhírterjesztés, illetve pánikkeltés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

Valótlan, minden alapot nélkülöző hírt közölt az az internetes portál, amelyik arról számolt be, hogy „lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel" szállítottak egy beteget a „pécsi kórházba". Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat rémhírterjesztés, illetve pánikkeltés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon - áll a hatóság közleményében.

A hírt a hirperc.net hozta le. A cikket már nem lehet megtalálni az oldalon, a portál azzal mentegetőzik, hogy oldalukat feltörték.

A láz még nem jelent egyértelműen Ebolát

Az ÁNTSZ közleménye szerint ha bárkinél fölmerülne az Ebola-láz gyanúja, akkor az érintett beteget speciális óvintézkedések mellett mentőautóval a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállítanák, ahol elkülönítve, az ilyen jellegű betegek ellátására kialakított kórteremben helyeznék el.

AZ ÁNTSZ azonban hangsúlyozza, az a tény, hogy valaki az érintett területről érkezik és láza van, még nem jelenti azt, hogy az illető ebolás. Az Ebola-láz gyanúja epidemiológiai szempontból csak akkor merül fel, ha az illető találkozott vagy érintkezett Ebola-lázban szenvedő beteggel. Csak és kizárólag a klinikai és epidemiológiai feltételek együttes teljesülése esetén beszélhetünk az Ebola-láz gyanújáról.

A betegséget a még tünetmentes beteg nem tudja továbbadni, a vírus pedig a rendelkezésre álló adatok szerint nem képes levegőben terjedni és szúnyogok sem terjesztik. A fertőzés a beteg ember vagy állat vérével, illetve más testnedveivel történő közvetlen érintkezés útján terjed.

A gyanú igazolása, illetve elvetése az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában (NBL) elvégzett diagnosztikai vizsgálat eredménye alapján történik. Hasonló laboratórium Közép-Európában csak Magyarországon működik, és egész Európában is csak néhány ilyen létesítmény található. Az NBL a legmagasabb biztonsági követelményeket jelentő, úgynevezett BSL-4 (Bio Safety Level) szintet is kielégíti. Speciális védelmi rendszerekkel biztosítja a legveszélyesebb kórokozók diagnosztikáját, valamint azt, hogy az ezekkel való munkavégzés a dolgozókra, és a környezetre se jelentsen kockázatot.

Kevés az esély az Ebola megjelenésére

Az ÁNTSZ közlése szerint alacsony a kockázata annak, hogy az Ebola-láz kórokozója Magyarországra kerüljön. Behurcolás esetén sem kellene azonban a nyugat-afrikaihoz hasonló járványtól tartani. A hatóság ezzel kapcsolatban az afrikaitól jelentősen eltérő higiénés és kulturális viszonyokra, a jóval fejlettebb egészségügyi ellátórendszerre, az általános közegészségügyi helyzetre, valamint a járványügyi felkészültség magas szintjére hivatkozik. 

Az ÁNTSZ nyomatékosan kéri az internetenes oldalak szerkesztőit, hogy a hozzájuk eljutó, esetleges Ebola-fertőzésről szóló hírek közlése előtt tájékozódjanak az információ megalapozottságáról. A rémhírterjesztők ellen pedig megteszik a szükséges jogi lépéseket. A közlemény hangsúlyozza, hogy az ÁNTSZ haladéktalanul tájékoztatná a közvéleményt, ha Magyarországon Ebolával diagnosztizálnának egy beteget.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.