Két keréken értük be Hollandiát és Dániát, de sokat hibázunk

Egyre többen bicikliznek Magyarországon. Évről évre nő azok aránya, akik nemcsak hétvégén vagy sportolási céllal, hanem mindennapi közlekedési eszközként használják a kerékpárt – derül ki egy nemzetközi felmérésből. Ugyanakkor a kerékpáros-balesetek is elég gyakoriak.

Az EU felkérésére készített Eurobarometer közvélemény-kutatás szerint 22 százalékra nőtt azok aránya, akik számára a kerékpár a leggyakrabban használt közlekedési eszköz. Az uniós kutatócég szerint ezzel Magyarország felkerült a dobogóra: a bringahasználat szempontjából hazánkat csak két biciklis nemzet, a hollandok és a dánok előzik meg.

Ezzel párhuzamosan egyre gyakoribbak a kerékpáros balesetek is, ráadásul egy jelentős részét a felelőtlenül közlekedő bringások követik el. A Központi Statisztikai Hivatal idei adatai szerint 2016 első félévében 7500 közúti baleset történt, ennek 11 százalékát – összesen 838-at – a kerékpárosok okozták. Figyelemre méltó, hogy a motorosok sokkal kevesebbet hibáznak, a KSH szerint január és július között mindössze 277 balesetet okoztak. Az elmúlt évhez képest mégis javuló tendenciáról beszélhetünk, ugyanis 2015 hasonló időszakában még 1051 balesetet okoztak a bringások.

Ugyanakkor a kerékpárosok sokkal gyakrabban csak elszenvedői a baleseteknek. 2015-ben 83-an kerékpárbalesetben vesztették életüket, ez közel 13 százalékos aránynak felel meg. Emellett 3266 biciklista sérült meg valamilyen balesetben, közülük 1095-en súlyosan. A balesetek többsége egyébként a városi kereszteződésekben történik. Gyakori, hogy a kerékpárosok piroson hajtanak át, de az is sokszor fordul elő, hogy a kanyarodó autó nem veszi figyelembe a külső sávban szabályosan közlekedő biciklist és elüti.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.