Megnyirbálhatja Brüsszel az állami hasznot

Szabályellenes a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó - írta közleményében az Európai Bizottság hétfőn.

Rövidesen megegyezés születhet Brüsszel és a magyar kormány között a tavaly létrehozott dohány-nagykereskedelemi rendszerről – értesült lapunk. Úgy tudjuk, Brüsszel azt kéri, hogy a kormány csökkentse a tavaly egyetlen cég kezébe adott dohány-nagykereskedelem profitrátáját. Így viszont mil­liárdoktól eshet el a Lázár János fennhatósága alá tartozó és a dohánypiac hasznát lefölözni hivatott vállalkozás. A kormány tavaly nyílt pályáztatás nélkül adta oda a dohány-nagykereskedelem jogát a kormányközeli Continental Zrt. és a British American Tobacco közös cégének olyan kedvező feltételekkel, amik garantálják, hogy az Országos Dohánybolt­ellátó Kft. (ODBE) idén akár tízmilliárd forintos extraprofithoz jusson.

A dohánymultik Brüsszelhez fordultak, a bizottság pedig vizsgálódni kezdett. Bár hivatalos kötelezettségszegési eljárás nem indult, úgy tudjuk, hogy a magas profitráta felveti a tiltott állami támogatás gyanúját, mivel így az ODBE mögött álló két cég jelentős versenyelőnyre tehet szert. Forrásaink szerint jelenleg az elvárható profit szintjéről folyik a tárgyalás. Érdeklődésünkre a Miniszterelnökségen közölték: a bizottság hamarosan lezárja a vizsgálatot, ugyanakkor hangsúlyozták: sem az árrés csökkentéséről, sem a szerződésben meghatározott koncessziós díj növeléséről nincs, és nem is lesz szó. Arra a lehetőségre ugyanakkor válaszukban nem tértek ki, amit forrásaink az első helyen említettek, nevezetesen hogy Brüsszel egy forgalomarányos visszafizetési rendszert alakíttatna ki, amelyben az ODBE-nak pénzt kellene visszajuttatni a gyártóknak, így a profitja is csökkenne.

Bukott a különadó

Uniós mércével mérve üzenetértékű gyorsasággal, mindössze másfél év alatt pontot tett az Európai Bizottság a már tavaly nyáron felfüggesztett, a multinacionális kiskereskedelmi láncokra és dohánymultikra kirótt magyar különadók ügyére. Az élelmiszer-biztonsági és egészségvédő indokokkal kivetett terhek ugyanis nyíltan diszkriminatívak voltak: kizárólag a multinacionális szereplőket érintették volna jelentősen, míg a magyar cégekre elhanyagolható terheket róttak volna. A magyar kormány most a luxembourgi Európai Unió Bírósága előtt vitathatja a bizottság döntését, ám az érintett piaci szereplők egyelőre nem számítanak erre a lépésre. Korábban Lázár János nyilvánosan kijelentette, hogy a szerinte Brüsszelben panaszkodó multiktól (a Philip Morrist és a Spart név szerint említette), ha más módon is, de be fogják szedni a sarcot.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.