Duzzad Tolnainé botránya: Illés lemondását követelik

Az MSZP kiegészítő feljelentést tesz a zöldhatóság volt elnöke, a sem diplomával, sem doktori címmel nem rendelkező Tolnai Jánosné ellen folyamatban lévő ügyben. A szocialisták szerint a Tolnainét végsőkig védő Illés Zoltánnak is le kell mondania.

Tolnai Jánosné Szatmári Katalin, az országos zöldhatóság volt elnöke december elején a diplomája és a doktori címe miatt kirobbant botrány nyomán volt kénytelen lemondani, időközben azonban kiderült, hogy más is állhatott a háttérben. Ezért az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete követeli, hogy a vizsgálat terjedjen ki a fideszes vezetésű Püspökladány és a szintén fideszes Balmazújváros szerepére, mert elképzelhetetlen, hogy politikai segítség nélkül Tolnainé cége hozzájuthatott volna a sok millió forinthoz – közölte Kathiné Juhász Ildikó, a párt megyei elnöke mai sajtótájékoztatóján.

Mint arról lapunkban beszámoltunk: a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság egy feljelentés alapján 2010. március 22-én nyomozást rendelt el a püspökladányi önkormányzat egyes megbízási szerződései ügyében, így a nyomozás Tolnainé Szatmári Katalinnak a zöldhatóság élére történt kinevezésekor már javában tartott. Az ügyészség tájékoztatása szerint a nyomozás 13 millió 707 ezer forint vagyoni hátrányt tárt fel, amelyből egymillió forint térült meg. Tolnainéra letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség.

Az ügyről mai sajtótájékoztatóján Kathiné Juhász Ildikó, a párt megyei elnöke azt mondta: Illés Zoltán államtitkár még hazudni is kész volt Tolnainé mellett, hiszen azt állította, hogy látta az egykori elnök diplomáját, de ehhez azóta senki másnak nem volt szerencséje, nagy valószínűséggel Tolnainénak sem. Szerinte ezért Tolnainé után Illés Zoltánnak is le kell mondania hazugsága miatt, de felvetődik Fazekas Sándor miniszter alkalmatlansága is, hiszen olyan embert bízott meg a zöldhatóság vezetésével, akinek nem voltak meg a szükséges végzettségei a poszt betöltéséhez.

A politikus hozzátette: az ügy súlyosságát jellemzi, hogy az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért Tolnainéra. Szerinte "úgy tűnik tehát, hogy Tolnainé végül elnyeri méltó büntetését, de az MSZP megyei Területi Szövetsége követeli, hogy a vizsgálat terjedjen ki a fideszes vezetésű Püspökladányi önkormányzatnak az ügyben betöltött szerepére is". Hiszen elképzelhetetlen, hogy politikai segítség nélkül Tolnainé cége hozzájuthatott volna 13 millió 707 ezer forinthoz úgy, hogy azért semmilyen munkát nem végzett.

Mint mondta, lehet az ügynek még egy szála is, információik szerint ugyanis Tolnai Jánosné egyik cége, a Kertes 1997 Kft. annak a balmazújvárosi önkormányzatnak is készített tanulmányokat, amely ellen most a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányság folytat nyomozást hivatali visszaélés gyanúja miatt.

Kathiné Juhász Ildikó kijelentette: többek között Tolnainé cége készítette Balmazújváros Integrált Városfejlesztési Stratégiáját, a tanulmányt szakértőik jelenleg vizsgálják, és minden jel arra mutat, hogy a több mint kétszáz oldalas anyag egy internetről összeollózott tákolmány. Ezért megteszik a megfelelő lépéseket, és kiegészítő feljelentést tesznek a folyamatban lévő nyomozás mellé.

Mivel a püspökladányi és a balmazújvárosi ügy kirobbanása nagyon egybecseng, az MSZP felszólítja Tiba Istvánt, Balmazújváros polgármesterét, hogy hozza nyilvánosságra az önkormányzat valamennyi olyan szerződését és azok összegét, amelyet Tolnainé cégével kötöttek.

Végül azt mondta: Tolnai Jánosné esete bizonyítja, hogy a Fidesz intézményesítette a mutyizást, és „megbízható” emberei az állami intézmények számtalan szintjén nyúlhatják le a közpénzeket. De az MSZP szerint Tolnainé ügyében sem egy ember bűncselekményeiről van szó, ezért nem a zöldhatóság egykori elnökének bukása lehet az egyetlen következménye "a több szálon futó, több bűncselekményt is felvonultató, szégyenteljes ügynek".

Az üggyel kapcsolatban Tiba Istvánt kerestük mobiltelefonon, egyelőre nem értük el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.