Selmeczi lerántja a leplet

A napirend előttiekkel megkezdődött a heti parlamenti munka. Rögtön cigányozással, magyargyűlölettel nyitottak, aztán jött a napi Selmeczi.

"A magyarországi cigányság felzárkóztatási esélyeiről szóló vitanap tanulságai” címmel hangzott el az első napirend előtti felszólalás a Parlament hétfői ülésén. Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője szónoklatában többek között arról beszélt: a múlt heti vitanap történelmi jelentőségű volt, bár szerinte a címe hibás volt, hiszen az azt mutatja, hogy a cigányság nem felelős a saját helyzetéért. Mirkóczki szerint azért mindenképpen eredményes volt a vitanap, hogy végre minden pártnak „színt kellett vallania” az ügyben. A jobbikos képviselő szerint a kormánypártiak azt mondták, hogy minden rendben, a szocialisták a Kádár-korszakot sírták vissza, míg az LMP soha nem látott „magyargyűlöletről” tett tanúbizonyságot.

„Ádám, szégyelld magad!” – szólt közbe az LMP soraiból Osztolykán Ágnes, az ökopárt – roma származású – oktatási szakpolitikusa.

A jobbikos képviselő arról is beszélt, hogy szerinte csak a radikális pártnak van érdemi válasza a cigányság helyzetét illetően. Ennek egyik alapja a cigányság elitjének, vezetőinek elszámoltatása lenne. Mirkóczki ezúttal is hangsúlyozta, hogy a Jobbik nem cigány és magyar, hanem a társadalom számára hasznos és a társadalmi életet romboló személyek között tesz különbséget, bőrszíntől függetlenül. A jobbikos politikus szerint generációk nőttek fel a romák körében, ahol a gyermekek nem látták a szülőket dolgozni, az idősebb testvéreket tanulni. Mirkóczki szerint erre a bentlakásos iskolák jelentenének megoldást, a közbiztonság javítására pedig a csendőrség felállítása. A radikális képviselő szerint a vitanap kezdetnek jó volt, de a probléma ezzel nincs kipipálva.

A kormány nevében Soltész Miklós szociális államtitkár reagált. A fideszes politikus azt mondta: abban egyetértenek a Jobbikkal, hogy nem követhető az előző kormányzati időszakban vitt felzárkóztatási program, amelyben a cigányság csak addig volt fontos, amíg a szavazataira számíthatott a legnagyobb baloldali párt. Soltész azzal folytatta, hogy a cigányság problémái külső segítséggel, felvonulásokkal, erőszakszervezetekkel nem oldhatóak meg. Az államtitkár ezt követően azt mondta: gyakorlati megoldásokra van szükség, amelyeket a jelenlegi kormány már megalapozott. Példaként emelte ki, hogy sok roma származású politikus ül a kormánypárti sorokban, a felzárkóztatási államtitkárság pedig kiemelt része a kormányzatnak. Soltész Miklós ezt követően a szociális, majd a foglalkoztatási programokat sorolta, utóbbiakban az államtitkár szerint ötvenezer roma állampolgár kapott lehetőséget. Igaz, hozzátette: erre vonatkozó adat igazából nincs, mert a törvény tiltja, hogy faji alapon gyűjtsenek statisztikai adatokat. Soltész végül megköszönte a Jobbik felvetését, mondván a vitanap sok kérdés megválaszolásában segített.

Tudásalapú társadalom és a rémálom

Osztolykán Ágnes, az LMP képviselője volt a második felszólaló napirend előtt a „tudásalapú társadalom fontosságáról”. Az oktatási szakpolitikus ebben többek között arról beszélt, hogy a közoktatás rendszerében „eszetlen” átalakítás zajlik, de nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, ami a felsőoktatásban zajlik. Osztolykán a hétmilliárdos zárolásról és a nadrágszíj meghúzásáról beszélt, kiemelve, hogy a kiszivárgott munkaanyagok szerint ez valójában egy hurok, amely a felsőoktatás nyaka körül szorul. Az LMP-s politikus kiemelte, hogy jövőre tovább csökken az állami finanszírozású egyetemi képzés keretszáma, az állami jogi képzés például teljesen megszűnik.

Osztolykán Ágnes szerint aki a növekvő terheket nem tudja vállalni, annak a kormány azt üzeni: adósodjon el évekre a diákhitel felvételével. Az ökopárti politikus nem érti, hogy ilyen vágások és megszorítások után hogyan javul a felsőoktatás, miként javul a minőség és hogyan származik ebből előnye az országnak, ha sok ezer fiatalt zár ki a diplomaszerzés lehetőségéből. Osztolykán szerint ez bizonyosan nem a célként kitűzött tudásalapú társadalom építése. A józan ész hidegen hagyja a kormánypártiakat, szembemennek mindennel, a szakértőkkel és az Európai Unióval is – vélte az LMP-s képviselőnő, hozzátéve: nincs foglalkoztatásbővítés a tudás bővítése nélkül. „Ez egy rémálom, amiből ideje felébredni” – zárta szavait.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár reagált a felszólalásra, aki szerint inkább Osztolykán beszéde volt rémálom. A kormánypárti politikus szerint az LMP-s képviselő csak a forintokkal dobálózott, miközben tudhatná, hogy a felsőoktatás finanszírozása nem csak a költségvetési forintokból áll. Hoffmann szerint a Széchenyi-tervben szereplő uniós források milliárdokkal gazdagítják a felsőoktatást, de a diákhitel is támogatja a rendszert. Az államtitkár szerint nem öröm az elvonásokról szóló döntés, de – mint állította – azt előre letárgyalták az érintett intézményekkel, a kormány pedig igyekszik megoldani a felsőoktatási szervezetek adósságállományát. Amit természetesen, hangsúlyozta ki Hoffmann, az előző szocialista kormányoknak köszönhet a felsőoktatás is. Az államtitkár szerint csak reménykedni lehet abban, hogy az LMP sem fog jó sokáig kormányzati pozícióba kerülni. Hoffmann szerint hiába beszél Osztolykán Ágnes huszonötször is hetente „röghöz kötésről” a felsőoktatási szerződések kapcsán, akkor huszonhatszor is elmondja: a hallgatói szerződés igazságos megoldás. Hoffmann szerint az LMP-s képviselő felszólalása nem volt méltó az Országgyűléshez.

És a társasházak? 

Pál Tibor szocialista országgyűlési képviselő költőinek szánt kérdést tett fel napirend előtt: megvan-e a jó szándék a kormányban, hogy segítse a társasházak és közös képviselők működését? A választ ugyanis maga adta meg, amikor arról beszélt: a közös képviselők munkája ma már önálló szakma, a vonatkozó jogi szabályozások azonban nem követik megfelelően a gyakorlatot. Pál hangsúlyozta: a haszonélvezőknek is érdemes lenne megengedni, hogy fenntartói, működtetői szerepet vállalhassanak, de segíteni kellene a hátralékkezelés és a tartozások behajtásának gyorsítását is, illetve a társasházak jogi személyként való kezelésének egyszerűsítését. „Ha már ők viszik el a balhét, hadd szóljanak bele az eseményekbe (…) A közös képviselők számára a kormánynak is meg kellene adnia a megfelelő tiszteletet. Ez nem pénz, hanem szándék kérdése” – fogalmazott a szocialista politikus.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár reagált kormányzati oldalról, megköszönve a társasházak problémáinak felvetését. A fideszes politikus többek között azt mondta: az állami szervek felügyeletének létrehozása a társasházak felett alkotmányellenes lenne. A társasházak alanyi joga eldönteni, hogy jogsérelem esetén bírósághoz fordulnak-e vagy sem. Cséfalvay válaszára olyannyira nem figyeltek, hogy a végén elfelejtették időben megtapsolni.

Pállfy István és a sajtó legalja

Pálffy István, a KDNP képviselője „a politikus becsülete és a sajtó szabadsága” címmel arról beszélt, hogy a magyar történelem nagyjai elképednének attól, amit a Hvg.hu Semjén Zsolt plágiumgyanús doktorijáról írt. „Ez a sajtó legalja, úgy hívják: karaktergyilkosság. Ez a fekete PR-nek a legismertebb formája. A támadás nem jött be, a fegyvernek látszó oknyomozás épp azt semmisítette meg, aki ki akarta lőni a patronokat” – fogalmazott Pálffy, hozzátéve: a miniszterelnök-helyettes azonnal közzétette a vonatkozó dokumentumokat, amelyek bizonyítják kiváló teljesítményét. „Nem úgy, mint Gyurcsány Ferenc, aki azóta is keresi szakdolgozatát” – tette hozzá. Pálffy rámutatott: mindegyik érintett intézmény cáfolta, hogy Semjén dolgozatával gond lenne, és vizsgálat megindítása lenne indokolt. A KDNP-s politikus szerint a Hvg.hu leszerepelt, a politikai provokáció nem érte el a célját. Pálffy szerint az egykor progresszív és rendszerkritikus HVG most végképp hiteltelenné vált. A KDNP-s politikus azt is kifogásolta, hogy az ellenzéki képviselők most nem kürtölik tele a világot az alantas médiafogások miatt. Pálffy szerint a Hvg.hu mocskolódása bizonyítja, hogy a médiatörvénnyel nincs semmi baj, mert a sajtó szabad.

Rétvári Bence közigazgatási államtitkár érezte fontosnak, hogy reagáljon a kormány részéről. A KDNP-s politikus is leszögezte: az érintett felsőoktatási intézmények semmilyen vizsgálat lefolytatását nem tartják indokoltnak Semjén Zsolt doktorijával kapcsolatban. Rétvári szerint a tudomány tette helyre mindazt, amit politikai támadásként a hírportál elkövetett. A kereszténydemokrata politikus szerint jól felépített akció volt, de csak egynapos hír maradt. Rétvári szerint ha valakinek nem szimpatikus egy politikus, akkor politikai vitában megvívhat vele, de a személyes becsület, a család, a művészeti vagy civil teljesítmény nem lehet célpont.

Selmeczi lerántja a leplet

Selmeczi Gabriella fideszes pártszóvivő volt az utolsó felszólaló napirend előtt „szocialista hazugsággyár” címmel. Ebben arról beszélt, hogy az MSZP-sek most azzal riogatják a nyugdíjasokat, hogy megadóztatnák a járandóságukat. Selmeczi szerint a szocialisták azért hazudoznak erről, mert nem tiszta a lelkiismeretük; hiszen ők akarták bevezetni ezt a rendelkezést. A Fidesz nemet mond a nyugdíjak megadóztatására – hangsúlyozta Selmeczi Gabriella, hozzátéve: a szocialisták eközben épp azt a Bajnai Gordont akarják visszahozni a politikába, aki elvette a 13 havi nyugdíjat. A fideszes pártszóvivő ezt követően a „Gyurcsány–Bajnai-korszak” nyugdíjkassza-csökkentő politikájáról beszélt, hozzátéve: az Orbán-kormány most végre rendezte ezt is, a kassza most egyensúlyban van. Selmeczi a nyugdíjak vásárlóértékéről szólva arról is beszélt, hogy a „Gyurcsány–Bajnai-korszakban” kevesebbet ért a nyugdíjasok járandósága, miközben az Orbán-kormány megtartva ígéretét megőrzi a vásárlóértéket. Selmeczi Gabriella szerint egy vesztes párt próbál most mindent megtenni azért, hogy elfeledtesse korábbi tetteit és visszakerüljön a hatalomba, de „tisztességben megőszült embereket riogatni” szerinte egyszerűen felelőtlenség.

Soltész Miklós államtitkár reagált kormányoldalról. Megerősítette a Selmeczi Gabriella felszólalásában elhangzottakat, mondván, tényleg a szocialista kormányok idején adóztatták meg a nyugdíjakat. Soltész szerint az MSZP-sek tizenkilencezer forint ígéretével vásárolták meg annak idején a nyugdíjasok szavazatait, de becsapták őket is. Soltész emlékeztetett, hogy a szocialisták vezették be a tizenharmadik havi nyugdíjat, de azt is csak hitelből finanszírozták, majd hirtelen megszüntették. Soltész köszönte Selmeczi Gabriella „felvetését”, majd ismét leszögezte: a nyugdíjak vásárlóértékét megtartják, nem adóztatják meg a járandóságot, minden egyéb kijelentés hazugság.

Az államtitkár felszólalását többször meg kellett szakítani, mert az MSZP-sek rendre kiabálással adtak hangot nemtetszésüknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.