Durva helyi adóemelés: 50-67 százalék mindenkinek

Derült égből villámcsapásként érte a bajai polgárokat, hogy a fideszes többségű önkormányzat 50-67 százalékkal felemelte a helyi lakosok kommunális adóját. Az adóemelésről szóló javaslatot Fercsák Róbert polgármester terjesztette be – november 26-án délután 4 óra körül az interneten, úgy, hogy a közgyűlés, amelyen tárgyalták, másnap délelőtt 9-kor kezdődött.
Az előterjesztés nem felelt meg a testület szervezeti és működési szabályzatának, hiszen annak értelmében még a sürgősségi tárgyalásra is legalább 72 órával az ülés kezdete előtt írásos javaslatot kell tenni.

A helyi lakosok kommunális adója gyakorlatilag egy ingatlanadó, amely csak az adott ingatlan fajtáját és alapterületét veszi figyelembe, műszaki állapotát, tényleges piaci értékét, tulajdonosának teherviselő képességét nem. Baján a telkek után eddig évi 8000 forintot kellett fizetni – ezentúl 12 ezret kell. A 35 négyzetméter alatti lakásokra járó 5000 forint adót 7500-ra emelték. Az átlagos méretű, 35-70 négyzetméter közti lakások adója 7500-ról 12 ezer forintra nőtt. A legnagyobb méretű, 120 négyzetméter feletti lakásoké 15 ezerről 25 ezerre emelkedik. A polgármesteri előterjesztés szerint az így beszedett plusz 80 millió forintból elmaradt járdaépítéseket és esővíz-elvezetést finanszíroznak. Egyetlen részletet sem árulnak azonban el arról, hogy hol, mit mennyiért.

Az adóemelés különösen durván érinti a lakótelepi lakások (35-70 négyzetméter közöttiből van a legtöbb a városban) tulajdonosait, illetve a nagy méretű, gyakran rossz állapotú magánházzal rendelkező, kis jövedelmű nyugdíjasokat. Szerettük volna megkérdezni a bajai önkormányzat vezetőit, hogy ezt ígérték-e a választóiknak, de nem voltak elérhetők, és nem is hívtak vissza.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.