"Dühös emberek mondtak dühös beszédeket"

Több bírálat is érte a közfelháborodás napja nevű hétfői ellenzéki demonstráció szervezőit, szónokait. Egyikük, Nemes Balázs elégedett a megmozdulással, ám szívesen fogad minden építő kritikát. Mint mondja, nagyon dühösek és lelkesek, de még nagyon kezdők tüntetésszervezésben.

Bizonyos szempontból kilóg az októberi–novemberi ellenzéki tüntetések sorából a hétfői megmozdulás: a közfelháborodás napja volt az első olyan „új ellenzéki” demonstráció, amelyet belülről is értek kritikák. Többen nehezményezték például azt, hogy a szónokok nemcsak a jelenlegi politikai elitet bírálták, hanem lényegében megtagadták az elmúlt 25 évet. Mások amiatt háborogtak: a tüntetés hivatalos része túl hamar véget ért, azután pedig a szervezők program nélkül hagyták a tömeget. S jelzésértékű az is: a korábbi tüntetések fix szónoka, Várady Zsolt ezúttal távol maradt, mert nem találta kellően kooperatívnak a szervezőket.

A tüntetést rendező Nem némulunk el Facebook-csoport „képviselője”, a demonstráció egyik szervezője, Nemes Balázs a bírálatok sokaságára úgy reagált: nagyon dühösek, nagyon nem szeretik a mostani politikai elitet, de a tüntetések levezénylésében még kevés a gyakorlatuk, emiatt valóban követtek el hibákat, szívesen fogadnak minden építő kritikát. A 22 éves, közgazdálkodást és közpolitikát hallgató, emellett franciatudását kamatoztatva egy amerikai multinál „call centeres” területen dolgozó Nemes Balázs elismeri, voltak szervezési hiányosságok.

„Legközelebb több rendezőre, pontosabb tervekre, jobb koordinálásra lesz szükség” – ismerte el, egyúttal jelezve azt is, hogy terveznek folytatást. Ami pedig Várady Zsolt bírálatát illeti, Nemes úgy reagált: „Nem volt probléma a kooperativitással, csak bizonyos szempontból más emberek máshogy látnak egy-egy tüntetést. Ettől függetlenül Várady Zsoltot bármikor szívesen látjuk, a tüntetés előtt és után is aktívan egyeztetünk más önszerveződő csoportokkal, a változatosság gyönyörködtet.”

Azzal viszont nem ért egyet, hogy „rossz beszédek” hangzottak el, inkább formabontónak, szokatlannak nevezné őket. – Dühös emberek mondtak dühös beszédeket. Ráadásul sokan még nem egészen értik, hogyan működnek a most alakuló civil csoportok. Mi nem kínálunk kész megoldásokat, mi nem utat mutatunk, legfeljebb az emberek dühének, csalódottságának katalizátoraként működünk – mondta.

Szerinte épp ezért az elmúlt 25 évet ért bírálatokat is kicsit másként kell értelmezni: „Az elmúlt negyedszázad érdemeit természetesen nem vitatjuk el, csak jelezzük: ez nekünk kevés, többet vártunk.” Felvetettük: különös, hogy miközben keveslik az eredményeket, megoldási javaslatokat nem kínálnak. Nemes szerint ez téves megközelítés: „Talán épp azért nem volt elég eredmény, épp azért nem elég jó még a demokráciánk, mert itt mindig mindenki várta a vezéralakot, azt, hogy majd jön valaki, és megmondja a tutit. Mi ezzel szemben nem hisszük azt, hogy nálunk lenne a bölcsek köve, csupán az önszerveződés fontosságára, a civil szerveződések erejére szeretnénk felhívni a figyelmet.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.