Dugófigyelő kamerák lesznek Budapesten

Dugó-előrejelző táblákat telepítenek Budapest több bevezető útjára. A rendszer rendszám alapján követi majd az autókat, és így pontosan tudja mérni a hidakig a menetidőt.

„Dugótáblák” segítik majd az autósokat abban, hogy megtudják: mennyi idő alatt érhetnek el a Duna-hidakhoz. Az információk alapján bárki módosíthatja az útvonalát, így azt remélik, kisebb dugók lehetnek majd a fővárosban.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a Duna Híradójában elmondta: a tábla könnyebbséget jelent majd az autósok számára, hiszen ezzel elkerülhetővé válik, hogy dugók alakuljanak ki a legforgalmasabb szakaszokon. Az emberek a döntésüket a valós forgalmi helyzethez alakíthatják majd, és a kisebb dugó felé tarthatnak – tette hozzá a vezérigazgató.

Hasonló rendszer működik már az M0-s körgyűrűn. Ott hatvannégy nagy kijelző tájékozatja az autósokat nemcsak a dugókról, hanem arról is, hogy melyik lehajtót mennyi idő alatt érik el.

Tomaschek Tamás, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. forgalomszabályozási csoportjának vezetője a Híradóban úgy fogalmazott: az autósok azt is látják majd, ha az eljutási idő két-háromszorosa a normális értéknek, így majd jobban követik a jelzést, és váltanak másik, alternatív útvonalra. Az M0-s körgyűrűn a várható menetidőt - a kamerák és a burkolatba épített érzékelők segítségével - számítógép határozza meg, és az automatikusan kerül a kijelzőkre.

A Budapesti Közlekedési Központ ötven kamerát szerel fel majd a fővárosban, és ezeknek a képeknek az elemzése alapján ad tanácsot az autósoknak, hogy melyik Duna-hidat válasszák. A budapesti rendszer rendszám alapján követi majd az autókat, és így pontosan meg tudja határozni a hidakig a menetidőt.

Bár a BKK rendszere elvileg a gyorshajtás mérésére is alkalmas lenne, Almássy Kornél, a BKK Közút Zrt. vezérigazgatója a Híradóban elmondta, hogy nem érkezett ilyen megkeresés, ezért ezzel a rendszerrel a városban sebességmérést nem tervez a cég.

A rendszer beindítása 160 millió forintba kerül, amit uniós támogatásból fizet a BKK. Az M1/M7 bevezető szakasza mellett a 6-os úton, a Szerémi útnál lesz a másik tábla, amely a budapesti közlekedés tempójáról tájékoztatja majd az autósokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.