Drogosnak látszó politikus a sajtóban

Azt néztük meg, hogy s mint kezelik az online felületek a szombathelyi drogbotrányt. Ne higgyük, hogy ez olyan nagy ügy. Vannak helyek, ahol ezt egyáltalán nem tartották fontosnak.

Az előzmények. Czeglédy Csaba, a szombathelyi MSZP és a Szabadelvű Társaskör Egyesület közös frakcióvezetője két napja a Nyugat.hu site-ján bejelentette: egy fideszes városvezetőről olyan videofelvételük van, amelyen az illető drogozik. Ha a nyolcvanezres városi potentát önként lemond, nem hozzák nyilvánosságra a felvételt. Ha nem, 48 órán belül kezdődik a vetítés.

A magunk részéről ezt az akciót sima zsarolásnak minősítettük, s nem nagyon értettünk vele egyet.

A 48 órás ultimátum letelte után Czeglédyék nyilvánosságra hozták a felvételt, ami itt nézhető meg teljes terjedelmében. A videó érthető okokból nagy utat járt be. A Népszabadság Ungár Tamás pécsi tudósítót küldte a helyszínre, aki riportot írt a friss reakciókról. A lényeg, hogy a szombathelyi közgyűlés MSZP-frakciója szerint Lazáry Viktor, a város fideszes alpolgármestere a kokainfogyasztó. Ezt a szocialisták a videóval próbálják bizonyítani. Lazáry cáfolta a vádat, drogteszttel igyekezett igazolni ártatlanságát, és jogi lépéseket fontolgat. (Ha valaki kokaint fogyaszt, az a vérből állítólag pár nap alatt felszívódik, a hajból vett minta megbízhatóbb lenne, de az hosszadalmas – a szerk.)

A Hvg.hu ezt írja: "Látszólag kábítószerezik az a férfi, akiről rejtett kamerás felvételt közölt csütörtökön a Nyugat.hu. Az Egyenlítő blog állítása szerint a felvételen Lazáry Viktor, Szombathely fideszes alpolgármestere látható, a Nyugat.hu nem foglalt állást ebben. Az Egyenlítő blog azt feltételezi, hogy kokaint szippanthat a felvételen látható férfi. A videón annyi látszik, hogy a Lazáryra hasonlító férfi felszippant valamit az asztalról, majd az asztallapon maradt maradékot ujjbegyére tapasztva az ínyén is szétkeni a cuccot."

Az Atv.hu Megvan, ki a drogozó kormánypárti politikus? címmel számolt be az esetről. Közlik azt is, hogy "Lazáry cáfolta és visszautasította a vádat." A tévé közli Kálmán Olga Czeglédyvel folytatott telefonbeszélgetését is.

A Népszava internetes oldala Kokaint szippant a fideszes alpolgármester? címmel tálalja az ügyet, a Hetivalasz.hu semmitmondó és elfogult címmel állt elő: Orvosi vizsgálatra alapul a cáfolat. A tudósítás szövege teljesen korrekt.

A 444.hu elküldi Cezeglédyéket melegebb éghajlatra. "A Maszop tahófrakciója ledrogosozza a szombathelyi alpolgármestert – írják. – Ez már olyan szemforgatás, hogy Gyurcsány sem tudná kilövetni." Hasonlóképp vélekedett a Cink.hu: "Új korszakba lépett a magyar politika, és nem a Fidesz húzta meg a legundorítóbbat."

A képzeletbeli pálmát – amelyet önkényesen osztunk – az Index vitte el, amikor úgy kommentálta az esetet: "A rejtett kamerás felvételen egy férfi látható, aki tényleg nagyon hasonlít a város alpolgármesterére." Ezen a szerkesztőségben hosszan és jókedvűen derültünk.

Nem foglalkoztak a videóval

A Magyar Nemzet hozta magát. Kollégáink Czeglédy ultimátuma után Adócsaló MSZP-s vádolja drogozással a szombathelyi fideszest címmel startoltak rá a sztorira, s itt az MSZP-s ügyvéd viselt dolgaira hívták fel a figyelmet. A videóról viszont nem vettek tudomást.

Benéztünk ide is, csak tudnánk, minek. A Fideszt úgysem érdekelheti, ha egy nagyváros fideszes alpolgármesteréről ilyeneket állítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.