Drogháborús kiképzés marslakóknak

Üdv a Földön! - köszöntötték a 'marslakókat' azok a drogpolitikai szakértők, akiket a TASZ és a CEU szervezésében ültettek egy asztalhoz egy svájci főrendőrrel, hátha megfejtik bolygónk domináns életformájának rejtélyes irtózását bizonyos zöld növényektől és fehér poroktól.

A Közép-Európai Egyetemen tartott "idegenvezetéshez" az alaphangot a házigazda, Soros György, a drogpacifista mozgalom egyik fő szponzora adta meg azzal, hogy a halálbüntetéshez hasonlította a drog-kérdést, mint olyan megoldhatatlan problémát, ahol a megoldás csak tovább rontott a helyzeten, hatalmas károkat okozva. 

Arról, hogy akkor miért is vívja még mindig reménytelen drogvilágháborúját az emberiség, hogy létezhet máig a tiltáspárti drogpolitika, ha egyszer világosan kiderült, mennyivel többet árt, mint használ, a "marslakók" képviseletében Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet elnöke faggatta a földi küldötteket: két békepárti és egy rendpárti droszakértőt.

Az egyik "túravezeető", Kasia Malinowska-Sempruch, a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) globális drogpolitikai programjának igazgatója azzal mutatta be a földieket, hogy alapvetően irracionális lények, döntéseiket sokszor nem a logika, hanem a félelmek és az előítéletek határozozák meg A drogháború is így kezdődött a hatvanas évek végén, egy irracionális döntéssel. Nixon elnök ugyanis politikai okokból nyilvánította halálos veszélynek a kannabiszt, nem pedig tudományos bizonyítékok alapján. Drogellenes kampánya ennek ellenére gyorsan átterjedt a nyugati féltekére, szó szerint vírusként.

Tüneti kezelés

A drogháború frontjaira Michel Kazatckhine ENSZ-különmegbízott, a Soros féle Drogpolitikai Világbizottság tagja kalauzolta el a jövevényeket, járványkért írta le a küzdelem káros hatásait. Egyfelől a harc "bebörtönzési járványt" eredményezett, bizonyos térségekben pedig a HIV vírus öltött járványszerű méreteket. Oda jutottunk, hogy a világon már minden harmadik új AIDS-fertőzött intravénás szerhasználó (jellemzően heroinista), Oroszországban pedig, ahol még az injekcióstű birtoklása is bűncselekmény, tíz év alatt hétszeresére, másfél millióra ugrott a HIV-fertőzöttek száma. Legalább ennyien ülnek börtönben világszerte drogos bűncselekmények miatt; egyedül Thaiföldön 2200 dílert mészároltak le, Kínában élőben közvetítik a kivégzéseket, százezrek sínylődnek ázsiai munkatáborokban. A nemzetközi drogpolitika avatott szakértői szerint a drogháború mára emberi jogi problémává nőtte ki magát, miközben a drogfogyasztás nem csökkent, hanem nőtt a világon, a küzdelem tehát feleslegesnek tűnik.

Eközben Svájcban

Ezzel szemben abban a néhány országban, ahol szó szerint kezelik, de legalábbis nem üldözik a kábítószer-használókat, sorra mennek le a fertőzöttségi, szerhasználati mutatók: a coffee-shopjairól híres-hírhedt Hollandiában minden szomszédos országnál alacsonyabb a drogosok aránya, és Portugáliában sem lettek "őrültebbek" az emberek attól, hogy a herointól a kannabiszig minden drog birtoklását legalizálták. Svájcból sem lett heroin "szupermarket" attól, hogy a függők legálisan lőhetik magukat ellenőrzött "belövő szobákban", bár ettől azért még a svájci rendőrök sem vesztették el munkájukat. Roger Flury, a svájci rendőrség közép-európai összekötője azzal védte a mundért, hogy az igazságszolgáltatás igenis fontos eszköz a drogprobléma leküzdésében, még ha a drogmentes társadalom illúzió is. Flury a tiltáspárti drogpolitika eredményének tartja, hogy sokakat elrettentenek a büntetések a szerhasználattól, ahogy azt is, hogy a drogokhoz való hozzáférést is sikerült megnehezíteniük. És az sem mindegy, tette hozzá, hogy a suli mellett a sarkon lövik magukat, vagy a járőrök legalább be tudják terelni őket a steril belövő szobákba. Eredményeket valóban fel tud mutatni az igazságszolgáltatás - "ismerte el" Kasia Malinowska-Sempruch, kérdés, hogy ilyen eredményeket akartunk-e. Szerinte igenis van élet az igazságszolgáltatáson kívül, a "leszokáshoz nem kell rendőr".

Libierális dominó?

A békepárti blokk szerint az ártalomcsökkentő prograrmok sikereit és a háború okozta károkat belátva, egyre több országban feladták a küzdelmet, a dekriminalizálásái hullám pedig visszafordíthatatlannak tűnik. Elsodorhatja a háborút kirobbantó Egyesült Államokat is - ahol már 19 államban legalizálták a marihuánát. Ha ez bekövetkezik, akkor pedig dominóban dőlhetnek ki a "Nixon-vírussal" fertőzött szövetségeseik is,  úgyhogy ezek szerint nincs már messze a viágbéke. Legalábbis a Marsról nézve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.