Drasztikus akció a belvárosban

Az V. kerületi Bécsi utcában tervezett épületbontások ellen tiltakozik a Magyar Urbanisztikai Társaság.

A Magyar Urbanisztikai Társaság elnöksége a sajtóból értesült arról, hogy az IMMOBILIA Kft. a különféle társadalmi szervezetek, lakossági csoportok tiltakozása ellenére Budapest V. Bécsi utcájában három egyedi épület bontására kért engedélyt.

A szervezet közleménye szerint az elmúlt fél év történései azt mutatják, hogy a Bécsi utcai események számos vonatkozásban összegezve mutatják társadalmunk, kultúránk és benne az urbanisztikának, mint szakmának az ellentmondásait. Nem hagyhatják szó nélkül, hogy továbbra is a világörökségi terület meglévő értékeinek visszafordíthatatlan és drasztikus tönkretételére irányuló akciók vannak folyamatban.

Nyilvánvaló, hogy a bontást követően ottmaradó üres telkek visszafordíthatatlanul kész helyzetet teremtenek, örökre megszüntetve annak lehetőségét, hogy olyan építészeti megoldás szülessen, amely a meglévő értékek megtartásán alapul, lehetővé téve persze azok korszerű építészeti eszközökkel való továbbfejlesztését.

Az urbanisztikai társaságnak továbbra is az a határozott véleménye, hogy a sajátos karaktert, városképet tükröző városrészekben nem engedhető meg olyan léptékű és minőségű építési beavatkozás, ami nem a meglévő értékek továbbfejlesztésével, azok kellő mértékű figyelembe vételével, hanem azok helyett próbál meg új értéket teremteni.

Tekintettel arra, hogy az ügy - mint olvasható - már az állami, közösségi és szakmai vezetés iránti közbizalmat is súlyosan rombolja, felszólítják az V. kerület polgármesterét, Budapest főpolgármesterét, a belügyminisztert és az épített örökségért felelős minisztert, haladéktalanul tegyenek határozott és összehangolt lépéseket azért, hogy a területen meglévő épületek ne kerülhessenek bontásra, és csak az örökségvédelem szempontjainak maradéktalan figyelembe vétele mellett épülhessenek át.

Mi épül a helyükre?

Általában sem engedhető meg az, hogy védett területen úgy kerüljenek épületek lebontásra, hogy nem tudható, mi épül a helyükre, ezért nyomatékosan felszólítják az építési szabályrendszerért felelős minisztériumot, hogy a kulturális örökség értékőrző fejlesztésében illetékes hivatallal együtt módosítsa ennek megfelelően az építésügy jogszabályi hátterét.

Szükségesnek tartják továbbá, hogy az V. kerületi önkormányzat haladéktalanul indítsa el a terület félreérthető szabályozásának egyértelművé és határozottá tételét célzó rendezési tervének elkészítését, ennek hatályba lépéséig pedig azonnal rendeljen el változtatási tilalmat az érintett tömbre.

Változatlan meggyőződésünk, hogy mielőbb be kell indítani azt a párbeszédet, amelynek során mind a szakmai, mind a városi közvélemény megismerheti és folyamatosan véleményezheti a terveket - hangsúlyozza a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöksége.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.