Draskovics szerint sumákol a Fidesz

Az igazságügyi miniszter szerint a Fidesz fél az egyenes beszédtől, sumákol, amivel teret ad a gyűlöletkeltésnek és gyalázkodásnak. Úgy vélte, a kormány által javasolt alkotmánymódosítás nem a szólásszabadság korlátozása, hanem az emberi méltóság védelme.

A Fidesz változatlanul fél az egyenes beszédtől, nem hajlandó világosan válaszolni arra, szerintük megengedhető-e minden korlát nélkül a gyűlöletkeltés - mondta a kormány alkotmány-módosítási javaslatáról kezdeményezett csütörtöki ötpárti megbeszélés után Draskovics Tibor igazságügy-miniszter az MTI-nek. Szerinte a Fidesz mellébeszél, és "ezzel tulajdonképpen teret ad a gyűlöletkeltésnek, a nyakló nélküli gyalázkodásnak".

A szocialista párt, a szabad demokraták és a demokrata fórum láthatóan egyetért abban, hogy alkotmányos lépés kell. Nem biztos, hogy ugyanúgy gondolják, mint a kormány, de abban egyetértenek, hogy alkotmányos lépésre van szükség. "A Fidesz és a KDNP sumákol" - jelentette ki.

Hangsúlyozta: a kormány határozott abban a kérdésben, hogy "amit az ország érdekében kezdeményezni kell, azt változatlanul fenntartsa". "Olyan alkotmány-módosítást javaslunk, amely az ország nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit beemeli az alkotmányba, és világossá teszi: nemzeti, etnikai, faji, vallási alapon nem lehet gyűlöletet kelteni, mert a szóbeli gyűlöletkeltést könnyen követi a tett és ennek a szörnyű következményeit láthatjuk, de legalábbis félhetünk tőle" - mondta. Hozzátette: a történelmi tapasztalat "arra tanít bennünket, hogy ezt az elején kell elfojtani". Mint kiemelte, ez nem a szólásszabadság korlátozása, hanem az emberi méltóság, az alkotmányos alapjogok, a szabadság védelmét jelentené.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.