Draskovics szerint nem három, tizenhárom csapás kell

Állandó rendőri jelenlét vagy rendszeres járőrözés lesz az ország minden településén ez év végére - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt az Országgyűlés rendészeti bizottságában szerdán, ahol a testület szocialista, szabad demokrata többsége 9 igen szavazattal támogatta kinevezését, hét Fidesz-KDNP-s nem és egy tartózkodás ellenében.

Draskovics Tibor hangsúlyozta a polgárok biztonságérzetét javító láthatóbb, elérhetőbb rendőri jelenlét fontosságát.
A fokozott rendőri jelenlétet hosszú távon átszervezések  biztosíthatják, de kezdetben "túlszolgálatra" is szükség lesz. Az  eredmények azonban máris megmutatkoznak: rövid időn belül jelentősen  nőtt a rendőri intézkedések, tettenérések, elfogások és előzetes  letartóztatások száma - mondta a jelölt, aki jelenleg is az  igazságügyi és rendészeti tárca élén áll.

"Nincs pénzügyi akadálya annak, hogy a rendőrök oda menjenek,  ahova kell" - hangsúlyozta a testület pénzügyi helyzetét firtató  kérdésekre válaszolva Draskovics Tibor.
A rendőrség ez évre előirányzott 197 milliárd forintos büdzséje  mintegy 10 százalékkal emelkedett, így 2009-ben 217 milliárdot  költhet a testület. Ebből ki lehet gazdálkodni a rendőröknél a  megszűnő 13. havi fizetés kompenzációját is, 180 ezer forintos  átlagkeresetig - mondta Draskovics Tibor. Hozzátette: a hosszabb  szolgálati idővel rendelkező állomány számára olyan érdekeltségi,  elismerési rendszert is kidolgoznak, amely a testületben maradásra  ösztönöz, és nem a távozásra.

Kérdésre válaszolva a jelölt kitért arra is, hogy a büntető  törvénykönyv szankciórendszerében szigorítaná a súlyos cselekmények  elkövetőinek, illetve a visszaesőknek a büntetését.

"Nem három, hanem tizenhárom csapás kell" - utalt a Fidesz  közelmúltban beterjesztett szigorító javaslatára a miniszter, aki  szerint például a fegyveres elkövetőket és az intézkedő rendőrre  támadókat is a jelenleginél súlyosabb büntetéssel kellene  fenyegetnie a törvénynek. Ugyanakkor az enyhébb cselekmények  tetteseinél alkalmazni lehetne a szabadságvesztés helyett más,  alternatív büntetési nemeket.

A sértett érdekeit negligáló jelenlegi szisztéma helyett olyan  büntetőeljárásra van szükség, ahol a személyes jóvátétel, a  tevőleges megbánás a jelenleginél nagyobb szerepet kapna, csakúgy  mint a bűncselekményből származó vagyon visszaszerzése - fűzte hozzá  a miniszterjelölt.

Draskovics Tibor a tatárszentgyörgyi romák sérelmére elkövetett,  két halálos áldozatot követelő gyújtogatás és lövöldözés kapcsán  elmondta: nehéz egy olyan bűncselekmény felderítése, ahol nincs  kapcsolat a tettesek és az áldozatok között, de "szorul a hurok" a  lehetséges elkövetők körül. A nyomozásban nemzetközi segítséget is  kapnak a magyar hatóságok.

A miniszterjelölti meghallgatás kezdetén Lázár János, a  bizottság fideszes elnöke elítélte a hét végén Ecsédi László  szocialista országgyűlési képviselő ellen elkövetni tervezett  bombamerényletet, és határozott fellépést kért.
Ezzel kapcsolatban a politikus hangsúlyozta, hogy a tervszerű,  élet elleni cselekmény előkészülete az eddig Magyarországon  tapasztaltakhoz képest minőségileg új jelenség, hiszen eddig inkább  véleményt akartak kifejezni - még ha elfogadhatatlan formában is - a  képviselők, párthelységek ellen támadók, ami azonban a hét végén  történt, az már terrorcselekmény előkészülete.

Ez a jelenség egyetlen akcióval nem állítható meg, a rendvédelmi  szervek fellépése pedig rendkívül "forrásigényes" - mondta a  miniszterjelölt. Példaként megemlítette, hogy a merényletre készülők  elfogásában egyetlen éjszaka 350 rendőr vett részt, és további  félezer ügyelt a többi országgyűlési képviselő biztonságára.

A bizottság szocialista, szabad demokrata többsége támogatta  Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt  kinevezését. A jelöltre nyolc szocialista és egy szabad demokrata  képviselő szavazott igennel, ugyanakkor hét fideszes, illetve  kereszténydemokrata nem támogatta, egy volt MDF-es, jelenleg  független képviselő pedig tartózkodott a szavazásnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.