Draskovics nem mérlegelt a miskolci rendőrkapitány ügyében

Tovább gyűrűzik a posztjáról elmozdított miskolci rendőrkapitány ügye. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a cigány és magyar bűnelkövetők között különbséget tevő Pásztor Albert elmozdításáról azt mondta: nem mérlegelt.

A miskolci rendőrkapitány pénteki nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, az ügyben erkölcsi alapú döntés született - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szombaton az MTV Nap-kelte című műsorában, magyarázatul arra, miért helyezték más beosztásba Pásztor Albertet.

A miniszter, felidézve a pénteken történteket, azt mondta: a rendőrkapitány megmagyarázhatatlan módon megkülönböztetést tett "őszerinte magyar és cigány" elkövetők és bűnözési szokások között. Ezzel átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője, különösen egy rendőr, nem léphet át - tette hozzá.

"Ez egy erkölcsi, vagy értékválasztás alapú döntés volt, amikor nem mérlegeltem, hogy ennek milyen következményei lesznek például a rendőrség szervezetén belül - mondta Draskovics. - Magyarországon rendőri vezető nem tehet ilyen kijelentést, akármilyen nyomás alatt is áll".

A miniszter szerint nagyon sokan "rosszul élik" meg a rendőrkapitány áthelyezését, mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják.

Pásztor Albert pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a decemberben, januárban Miskolcon történt valamennyi rablási "bűncselekmény elkövetője cigány származású volt". Újságírói kérdésre közölte: miskolci kapitányként nem tiszte "cigánybűnözésről" beszélni, mindösszesen a tényeket sorolja fel.

Az eset után az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József, az ORFK vezetője azonnali vizsgálatot rendelt el és más beosztásba helyezte a főrendőrt.

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese korábban kiadott közleményében megmagyarázhatatlannak tartotta, hogy "a közrend védelméért felelős személy ilyen kijelentésekre ragadtassa magát egy olyan országban, ahol a kirekesztettség és a kisebbségvédelem továbbra is megoldatlan probléma." A szabad demokrata képviselő arra kérte a rendőrkapitányt, adjon tájékoztatást arról, hogy miként tartja számon a bűnelkövető magyar állampolgárok nemzetiségét; hogy "a faji alapú kartotékját magáncélra vagy a rendőrség keretei között vezeti-e"; illetve hogy a származásvizsgálat alkalmazása kiterjed-e a sikkasztók és hivatali visszaélések bűnelkövetőire, vagy csak bizonyos bűncselekménytípusokra, lopásra, rablásokra.

Pásztor Albert az SZDSZ közleményére reagálva elmondta: a rendőrség nem tartja nyilván a magyar állampolgárok nemzetiségét, hovatartozását, ám a kihallgatások során a jegyzőkönyvben a gyanúsított - a személyi körülményeire vonatkozó résznél - erről nyilatkozik. Hozzátette: ez a személyi nyilvántartásokba nem kerül bele, a büntetőeljárás során azonban figyelembe vehető egészen a büntetés kiszabásáig, hiszen a gyanúsított érdeke, hogy körülményeiről, helyzetéről beszámoljon, ami adott esetben akár enyhítheti is a cselekményének a megítélését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.