Draskovics: 'Lemondásom személyes következtetés'

Saját döntése volt Draskovics Tibornak, hogy lemondott. A távozó igazságügyi és rendészeti miniszter ezt újságíróknak mondta szerdán. Draskovics Tibor cáfolta, hogy az Omninvest-ügy miatt távozna posztjáról, "marhaságnak" nevezve az oltóanyagot gyártó cég és az ő "állítólagos KISZ-es barátainak" összefüggését.

Elvégezte az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét, a következő időszak pedig a pártpolitikáról szól, nem pedig a szakmai munkáról - mondta Draskovics Tibor újságíróknak lemondása okairól. Arra a kérdésre - miszerint ezzel azt akarja mondani, hogy a kormány többi tagja felvállalja a pártpolitikai vitát - Draskovics Tibor azt mondta: "ez nem az én terepem, ebből semmi nem következik a kormány többi tagjára nézve". Hozzátette: minden poszt más, mások az emberek is. Nincs összeesküvés, háttértörténet, vagy konfliktus, nem a költségvetés miatt mondott le, de elismerte, hogy megvárta a törvény elfogadását.

A miniszter újságírói kérdésre felidézte: az egyik napilaptól szerdán kapott egy kérdéssort, amelyen - mint fogalmazott - "hihetetlenül jól szórakozott". A kérdéssor úgy kezdődött, hogy "én középiskolás KISZ-es koromban együtt dolgoztam volna egy (...) úrral, majd úgy folytatódik, hogy azóta is kebelbarátok vagyunk, majd úgy zárul, hogy ez az úr tulajdonosa, laboránsa, nem tudom, vírusadója ennek a bizonyos cégnek, amelyik gyártja az új influenza elleni vakcinát".

"Lehet, hogy középiskolás koromban találkoztam ezzel az úrral, de hogy az elmúlt 35 évben nem, az egészen bizonyos. Nem tudom hogy néz ki, nem tudom mit csinál, nem tudom hol van" - mondta a miniszter. "De belegondolnak, hogy micsoda mélysége ez a gondolkodásnak, vagy a gondolkodás hiányának, hogy amikor Magyarországon emberek, terhes asszonyok halnak meg az új influenza miatt azért, mert nem oltatták be magukat időben, újságírók - bocsánat, emberek, akik újságot írnak - képesek ilyen történetekkel szórakoztatni magukat, meg a magyar közvéleményt". Hozzátette: ez valami olyan mélység, hogy aki ott lenn van, súlyosan szégyellnie kell magát. (A nap folyamán Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője számolt be arról, hogy nem tartja kizártnak, miszerint Draskovics Tibor lemondása összeköthető az "Omninvest-botránnyal" - a szerk.) 

Draskovics a lemondása időzítésével kapcsolatban úgy vélekedett: "Természetes, hogy a költségvetés szavazása után álltam a miniszterelnök elé, mert még a látszatát is szerettem volna elkerülni annak, hogy az én személyes döntésem a legkisebb mértékben befolyásolja a kormány politikáját érintő legfontosabb országgyűlési döntést" - fogalmazott Draskovics. Azzal kapcsolatban, hogy minisztertársai nem tudtak szándékáról, azt mondta: komolytalan miniszter az, aki az ilyen szándékát nem a miniszterelnökkel beszéli meg először.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök próbálta-e marasztalni, azt mondta: negyedórás beszélgetést folytatott a kormányfővel, ennek során Bajnai Gordon elmondta, jobban örülne, ha a kormányzati ciklus végéig együtt dolgoznának. Ő viszont elmondta a kormányfőnek, hogy szerinte ez miért nem lenne célszerű. Az utódját firtató kérdésre úgy felelt: ő maga szuverén egyéniség, de Bajnai Gordon még inkább az, ebben ő dönthet. Ha a kormányfő kikéri a véleményét, el fogja mondani, kit tart alkalmasnak, de csak neki.

A leköszönő miniszter aláhúzta: a köztársaságot szolgálni mindig nagy megtiszteltetés, ha valakinek az adatik meg, hogy fontos posztokon teheti ezt, az nemcsak megtiszteltetés, de óriási felelősség is. Ennek a felelősségnek a tudatában, ezt átérezve és mindig ennek megfelelően dolgozott pénzügyminisztériumi államtitkárként, kabinetfőnökként, pénzügyminiszterként, kormánybiztosként és az utóbbi 22 hónapban az igazságügyi tárca vezetőjeként. "Hálás és büszke vagyok, hogy ezt a munkát végezhettem" - fogalmazott a miniszter, aki utódja megnevezéséig marad hivatalában.

Elmondta, amikor elvállalta a miniszteri megbízatást, világos szakmai programot fogalmazott meg, amelynek középpontjában az állam modernizációja, az alkotmányos intézményrendszer megerősítése, a közrend és a közbiztonság megszilárdítása állt. Amikor mérleget von, alapvetően pozitívnak látja a történteket, mert amit eltervezett, jórészt sikerrel elvégezte. "Az a következtetés, amit én levontam, a személyes következtetésem, a személyes döntésem. Nem a kormánynak, nem a kormánytöbbséget alkotó Magyar Szocialista Pártnak szól, hanem annak, hogy elvégeztem a munkámat".

Draskovics Tibor összegezte, mintegy kétéves miniszteri tevékenysége alatt szerinte mit sikerült véghez vinnie és melyek azok a területek, amelyeken "olyan elmaradások vannak, amelyekért fáj a szíve". Példaként említette, hogy nem sikerült az igazságszolgáltatás reformjának törvényi továbbvitele. "A minisztériumban ez elkészült, a politikai pártok ezzel jórészt egyetértettek; az egyetértés abban, hogy együttműködjenek, na, az hiányzott" - fogalmazott. Hozzátette: "nem kell mondanom, hogy ez mekkora rákfenéje Magyarországnak, miféle akadálya mindenfajta fejlődésnek". A tárcavezető sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy nem sikerült a szélsőségek elleni fellépés jegyében jogszabálymódosítással, elsősorban az alkotmány módosításán keresztül kimondani, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának igenis vannak korlátai.

A sikerek között említette a magyar jogrendszer alapvető kódexeinek újraírását, s ehhez kapcsolódva a büntetőpolitika egészének megújítását, a közigazgatási eljárási törvény alapvető megújítását, az elektronikus ügyintézés teljes jogi infrastruktúrájának megteremtését, a közterületi rendőrök létszámának növelését, a közbiztonság növelésével kapcsolatos intézkedéseket. A különböző eljárási jogszabályváltozásokkal kapcsolatban azt mondta: az volt a cél, hogy az állam legyen kiszámíthatóbb, felelősségteljesebb, működjön gyorsabban, biztosítson több jogot azoknak, akik ügyet intéznek, jogvitát akarnak rendezni.

Kitért a bűnügyi nyilvántartás modernebbé tételére, a szabálysértési nyilvántartás létrehozására, a még a parlament előtt levő új digitális anyakönyvről szóló törvényre, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy "átvigyük Magyarországot a XXI. századba".

Szintén a törvénymódosításokhoz kapcsolódóan azt mondta: "Magyarországnak le kell mosnia magáról a mutyizó, korrupt ország képletét", ezért módosították a közbeszerzésekről szóló törvényt és készítették elő az Országgyűlés előtt levő antikorrupciós csomagot.

"A jogalkotás területén nagyon jelentős lépések történtek, összességében egyébként 70-nél több törvényt nyújtottunk be miniszteri működésem alatt, ezekből több mint 40 már a Magyar Közlönyben olvasható, több mint 10-ről a következő napokban fog dönteni a Ház, néhány pedig áthúzódik februárra" - fogalmazott.

Ugyancsak az MTI kérdésére elmondta: a magánszférában folytatja munkáját, de még nem kötelezte el magát, hogy hol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.