Draskovics: Megjelent Magyarországon a politikai terrorizmus

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint több politikus ellen is merényletet terveztek annak a csoportnak a tagjai, akiket szerda éjjel fogtak el a nyomozók. Draskovics Tibor úgy fogalmazott, minden jel arra utal, hogy merényletsorozatot készültek végrehajtani.

Draskovics Tibor úgy fogalmazott: "Megjelent immár kézzelfoghatóan, fenyegetően a belföldi eredetű, politikai motivációjú terrorizmus Magyarországon". Mint mondta, a rendőrség hosszú munkával felderített egy olyan "terrorista sejtet", amelynek tagjai tudatosan, robbantásos és más súlyos bűncselekmények elkövetésére, egy merényletsorozatra készültek. Ennél enyhébb, de hasonló bűncselekményeket már elkövettek, bizonyos politikai célok szolgálatában.

Arra a kérdésre, hogy a csoport tagjainak valóban volt-e egy listája, amelyen több politikus is szerepelt, úgy válaszolt: "minden jel arra mutat, hogy merényletsorozatot készültek végrehajtani".

A merényletsorozathoz szükséges előkészületeket megtették: összeállították a végrehajtáshoz szükséges szerkezeteket, amelyek akár emberi élet kioltására, vagy súlyos kár okozására is alkalmasak. "Nagyon durva, ha úgy tetszik, elvetemült cselekményekre készültek" - jelentette ki Draskovics Tibor.

A miniszter a nyomozás érdekeire hivatkozva arra nem adott választ, hogy pontosan kik voltak a merényletek célpontjai. "Teljesen mindegy, hogy éppen ki volt azon a listán, ez a támadás a demokratikus berendezkedés egészét fenyegeti, mindnyájunkat fenyeget" - tette hozzá.

Azt azonban elárulta, hogy minden jel szerint a szóban forgó csoport tagjai adtak le lövéseket Hiller István házára 2007 decemberében.

A nyomozó főügyészség csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házát akarta felrobbantania rendőrök által szerdán elfogott négy gyanúsított egyike. Azt még vizsgálják, hogy a gyanúsítottaknak van-e közük a romák elleni támadáshoz, de az biztos, hogy a csoport tagjai korábban is követtek el Molotov-koktélos támadásokat. A gyanúsítottak a magukat Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezethez tartoznak - mondta.

A magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet korábban már magára vállalta a Szilvásy György titokminiszter nyaralója elleni támadást, továbbá több, politikusok házai ellen elkövetett Molotov-koktélos támadást is, valamint a fővárosi Hollán Ernő utcai jegyiroda elleni támadást. Ezekben az ügyekben ismeretlen tettesek ellen nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködve, terrorcselekmény és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Emellett az SZDSZ tájékoztatása szerint a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet halálosan megfenyegette John Emesét, a párt jelöltjét januárban, a ferencvárosi időközi országgyűlési választás előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.