Draskovics 'bánatpénze' jóval hárommillió felett?

Több mint 3,3 millió forintot, három havi bért kap a hivatalából távozó Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Csak a jövő évi költségvetés kihirdetése után kaphatják meg a kórházak a decemberre ígért hatmilliárd forint többletpénzt - írja a Magyar Hírlap, valamint a Világgazdaság. Lapszemle.

A Magyar Hírlap pénteki számában azt írja, hogy Draskovics Tibor, távozó igazságügyi és rendészeti miniszter a mintegy 3,3 millió forintnyi három havi bér mellett jelentős összegre számíthat szabadságmegváltás címén is. Az újság értesülését a tárca nem kommentálta.

A Világgazdaság arról számol be, hogy a kórházaknak decemberre beígért hatmilliárd forintnyi többletpénz elenyésző a 60-100 milliárdosra tehető adósságállományhoz képest, hiszen helyenként már a bérfizetés is gondot okoz az egészségügyi intézményeknél.

A lapnak Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke elmondta, az orvostechnikai cégek egy hónapja 7-10 milliárd forintra becsülték a kórházak felé fennálló kinnlevőségüket. Napi gyakorlat, hogy a beszállítók 60-90 napról 90-120 napra módosítják a számlák határidejét.

Az OEP szóvivője elmondta, a kórházaknak az idén is van lehetőségük a járandósági előleg kérelmezésére, előlegként az előző 12 hónap havi átlagának 40 százalékát kaphatják meg. Tavaly 118 intézmény élt ezzel a lehetőséggel.

Szakértők szerint egyébként a politikának dönteni kell az egészségügyi szerkezet vagy a közpénzből járó szolgáltatások szűkítéséről, ugyanis a ma meglévő kapacitásra és ellátásra az egészségügyre szánt pénz nem elég.

A Magyar Nemzet szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a továbbiakban nem akar együttműködni a Political Capitallel (PC), s már fel is bontotta a céggel az évek óta fennálló szerződést.

A lap pénteki számában azt írja: értesülései szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén Balajti László, az NBH főigazgatója azt mondta, az elemzőcég által készített anyagok nem értek annyit, amennyit az NBH fizetett értük, és már csak azért is felesleges volt fizetni, mert az NBH alkalmasabb a PC által vállalt munkák elvégzésére.

A Magyar Nemzet szerint csaknem százmillió forintos összegről van szó, a hivatal a magyarországi szélsőségekre vonatkozó elemzéseket rendelt a cégtől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.