Draskovics-utódlás: politikus miniszter, rendőr államtitkár

Egyelőre nincs végleges döntés Draskovics Tibor lemondott igazságügyi és rendészeti miniszter utódlásáról, az azonban tudható, hogy a kormányzat nem csak személyben, hanem konstrukcióban gondolkodik. A miniszteri széket egy pártpolitikus kaphatja, de várhatóan kineveznek egy új államtitkárt is. Utóbbi egy aktív vagy visszavonult rendőrtiszt lehet.

Már véglegesítik a forgatókönyveket Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter utódlásáról, az egyeztetések – a miniszterelnök amerikai útjáról való hazatérése után – folyamatosak az ügyben Bajnai Gordon kormányfő és az MSZP vezetői között. Mint ismert, Draskovics Tibor nemrég önként távozott posztjáról, mondván a válságkezelő kormányban vállalt jogi feladatait elvégezte, a következő időszak a pártpolitikáé, amiben viszont nem kíván részt vállalni. Draskovics várhatóan a magánszférában folytatja.

Lapunk információi szerint legkésőbb holnap eldől, ki foglalhatja el a rendészeti miniszteri bársonyszéket. Megbízható forrásaink arról számoltak be, hogy a döntéshozók nem pusztán egy személyben gondolkodnak, hanem új vezetői konstrukcióban.

Juhász Gábor korábbi rendészeti államtitkár posztját ugyanis nem töltötték be azután, hogy Juhászt a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszternek nevezték ki. Várhatóan erre az államtitkári posztra egy még aktív, vagy visszavonult rendőrtisztet neveznek majd ki, feladata elsősorban a rendőrséggel kapcsolatos feladatok ellátása és koordinálása lesz. Erre a posztra forrásaink Bene László volt országos rendőrfőkapitány és Bencze József jelenlegi főrendőr nevét is megemlítették lehetséges megoldásként.

A miniszteri posztra pártpolitikust akarnak kinevezni, aki elsősorban a választásokig hátralévő időszak jogalkotási folyamatait és igazságügyi feladatait látja el. (A jövő évi választás lebonyolításáért nem ez a tárca, hanem az önkormányzati minisztérium felel - a szerk.)

A tárcavezetői posztra leginkább dr. Simon Gábor, az MSZP országos etikai és érdekegyeztető bizottságának elnöke, a parlament igazságügyi bizottságának tagja az esélyes. Mellette szól, hogy Simon miskolci illetőségű, Borsod megyei ismeretsége pedig szimbolikus üzenettel szolgálhat a régiót érintő közbiztonsági kérdések kapcsán.

Forrásaink további esélyesként említették még Bárándy Péter volt igazságügyi minisztert is; a jelenlegi államtitkár Avarkeszi Dezsővel a párt- és kormányvezetés miniszterként nem számol, államtitkári munkájára azonban érdemben igényt tart a folytatásban is.

Csapatától búcsúzik Draskovics
Csapatától búcsúzik a miniszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.