Magyarok Nyilai-ügy: Draskovics marad; a vitatott felvételről nem tudni, hol készült

A miniszterelnök bizalma töretlen Draskovics Tibor iránt - közölte a kormányszóvivő. A vitatott robbantásos felvételről viszont az NNI szakértője nem tudja, hol készült. Ecsődi László (akinek házát fel akarták robbantani) megdöbbentőnek tartja, hogy a fideszesek összejátszanak a szélsőjobboldallal.

Bajnai Gordon miniszterelnök bizalma továbbra is töretlen Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter iránt - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő hetfői sajtótájékoztatóján.

'Nagyon terhes'

A Fidesz hétfőn azt követelte, hogy Bajnai Gordon kormányfő "szabaduljon meg" Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől, aki "most már nagyon terhes a kormánynak". Balsai István ellenzéki politikus azt mondta: a Draskovics Tibor által pénteken nyilvánosságra hozott felvétel - amelyről a tárcavezető azt állította, hogy politikai alapú terrorizmus előkészületeit jeleníti meg - valójában egy Bonyhádon történt korábbi bűncselekmény ügyében készült.

Szollár Domokos kérdésekre válaszolva kijelentette: a miniszterelnök bizalma továbbra is töretlen Draskovics Tibor iránt. Hozzátette: ennek ellenkezője fel sem merült.

Ocsút a búzától

A szóvivő nem tudott arról, hogy a tárcavezető lemondta volna szerepléseit, és - mint mondta - erre okot sem lát. Szollár Domokos szerint az ügyben szét kell választani az "ocsút a búzától", a lényegest a lényegtelentől. Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt, amikor a nyomozó hatóság lebuktatott egy terrorszervezetet, jelenleg kilencen vannak előzetes letartóztatásban. Példátlan a bűnszövetkezet és annak lebuktatása is - hívta fel a figyelmet a szóvivő. Ez a lényeges kérdés - szögezte le Szollár Domokos arra válaszolva, hogy a nyomozással kapcsolatos információkat illetően a Nemzeti Nyomozó Irodához vagy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz kell-e fordulni.

A szakértő sem tudja, hol készült a felvétel

A szakértő nem tudta megmondani, mikor és hol készült a robbanást tartalmazó felvétel - mondta Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője hétfőn arról a felvételről, amelyet múlt pénteken adtak át a sajtó számára. Az NNI sajtórendezvényén azt mutatták be az egyik gyanúsított gépének hitelesített másolatával, hogy az anyag valóban az egyik gyanúsított gépéről származik.

A rendezvényen megjelent Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke, aki a rendezvény végén a helyettes szóvivőnek ezzel kapcsolatban azt mondta: nem ezt vonták kétségbe, hanem arra kértek magyarázatot, hogy Draskovics Tibor miért beszélt arról, hogy ezt a szerkezetet a Magyarok Nyilai nevű szervezettel összefüggésbe hozott gyanúsítottak robbantották fel tesztként. Csécsi Soma ezzel kapcsolatban azt mondta: a miniszter nyilatkozataival kapcsolatban a minisztérium az illetékes. A helyettes szóvivő az újságírói kérdéseket is elhárította - arra hivatkozva, hogy a Magyarok Nyilai ügyében pedig a nyomozó főügyészség nyomoz.

A sajtórendezvényen megjelent Nyakó István, az MSZP szóvivője is, aki megérkezésekor azt mondta, országgyűlési képviselőként érkezett, majd az esemény végén távozott azzal, hogy az ügyben a délutáni órákban sajtótájékoztatót tartanak.

Tudtak a próbarobbantásokról

Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője az NNI hétfői rendezvényén - felidézve azt, hogy pénteken kapta meg a sajtó a szóban forgó felvételt - azt mondta: "akkor arra következtettünk, hogy a robbantás a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt folyó ügy nyomozásával függ össze". Hozzátette: ezeket a felvételeket az egyik gyanúsított gépén találta a szakértő. Hangsúlyozta: a nyomozóhatóságnak tudomása volt arról, hogy az elkövetők korábban próbarobbantásokat végeztek több helyszínen.

Nincs az NNI-nél a bonyhádi felvétel

A konkrét felvétellel kapcsolatban azt mondta: az a nyomozóhatóság előtt korábban nem volt ismert. A helyettes szóvivő ezzel visszautasította azokat a sajtóhíreket, melyek szerint egy más bűnügyben lefoglalt képanyagról lenne szó. Azokkal a hírekkel kapcsolatban, melyek szerint egy 2007-es bonyhádi robbantás képsorait bocsátotta volna a sajtó rendelkezésére a rendőrség, Csécsi Soma azt mondta: abban az ügyben a Tolna megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott, a robbantásról készült felvételek akkor nem kerültek elő, azok nem kerültek a nyomozó hatóság birtokába, és az NNI-hez sem jutottak el.

Csécsi Soma beszámolt arról is, hogy a gyanúsított gépén talált felvétel utolsó mentése 2009. április 8-án, 20 óra 58 perckor történt, nem sokkal a gyanúsítottak elfogását megelőzően. Azzal kapcsolatban, hogy mikor készült, illetve hogyan jutott az anyag a gyanúsított gépére, a szakértő nem talált adatot - tette hozzá.

2007-es a felvétel?

A sajtórendezvényen bemutatták a gyanúsított gépéről készített hitelesített másolatról a vitatott felvételt. Ezzel kapcsolatban Csécsi Soma elmondta, hogy a büntetőeljárási törvény szabályai szerint a szakértőnek minden lefoglalt eszközről hitelesített másolatot kell készítenie. Hozzátette: az eredetit azért nem tudják megmutatni, mert az jelenleg is a szakértőnél van. A hitelesített másolatról a felvételt egy kivetítőn mutatták be. Egy, a kivetítőhöz közel ülő újságíró szerint a fájlon látható egy időpont, 2007. december 8-a. (A felvétel azonban zöldellő mezőn készült. Az MTI rendőrségi forrásból úgy tudja, 2007. augusztus elején készült.) Ezzel kapcsolatban Csécsi Soma azt mondta: a nyomozás részét képezi, hogy a robbantás végrehajtói és az ügyben előzetes letartóztatásban lévők között van-e kapcsolat, az ügygazda pedig az ügyészség.

Arra a kérdésre, hogy az ügyészség közlése szerint a rendőrség "illusztrációként" kapta az ügyészségtől a felvételt, a miniszter pedig bizonyítékról beszélt, a helyettes szóvivő ismételten azt mondta: hogy az ügyben a nyomozó főügyészség jogosult tájékoztatást adni.

Ecsődi tapasztalatból tudja

Tapasztalatból tudom, hogy a politikai terrorizmus valós veszély" - mondta Ecsődi László, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. Balsai Istvánék nem tartják veszélynek a politikai terrorizmust, azt bagatellizálni akarják - közölte a kormánypárti politikus, akinek házát fel akarta robbantani a magát a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet. Ecsődi László szerint megdöbbentő, hogy fideszes képviselőtársai politikai haszonszerzésből bagatellizálni próbálják a történteket, és összejátszanak a szélsőjobboldallal.

'Lebuktatta magát'

Az MSZP-s képviselő a fideszes Balsai István azon kijelentését kifogásolta, mely szerint ha Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter nem tisztázza a nyilvánosságra hozott felvételek ügyét, "abból egyetlen dolog következik: Draskovics Tibor lebuktatta saját magát, és ezzel együtt lebuktatta, végleg nevetségessé tette a szocialisták terrorveszéllyel riogató folyamatos hisztériakeltését is".

Az előzmények

Először április 8-án fogtak el a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezethez tartozó négy férfit, mindegyiküket robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsítják, egyiküket ezen túl azzal is, hogy Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő ingatlanját akarta felrobbantani, illetve 2007-ben lövést adott le Hiller István oktatási és kulturális miniszter házára. A 2002-es "hídfoglalásról" elhíresült Budaházy Györgyöt június 17-én vették őrizetbe. A gyanú szerint Budaházy György utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében. Július 14-én újabb három embert vett őrizetbe a Budaházy-csoportból terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt az ügyészség, ők egyebek között azzal gyanúsíthatók, hogy Kóka János SZDSZ-es politikus házára Molotov-koktélokat dobtak.

'Valódi magyar terroristák'

A Nemzeti Nyomozó Irodában múlt pénteken Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Petőfi Attila, a szervezet vezetője elismeréseket adott át a Magyarok Nyilai terrorszervezet felderítésében közreműködő rendőröknek. Ezen az eseményen nem mutatták be a rendezvény végén a sajtó részére átadott felvételt, de Draskovics Tibor beszélt róla. A miniszter azt mondta: "Ez a DVD egy felvétellel kezdődik. A felvétel önmagában nem lenne izgalmas. Két szempontból izgalmas ez a felvétel. Az egyik, hogy azt a bombát sajnos valódi magyar terroristák helyezték ott el, ők robbantották föl, ők készítették el a felvételt. Ki akarták próbálni azt az eszközt, amit használni akartak. És használták is volna, ha ezek az urak és hölgyek, meg azok, akiknek az arcát most nem mutathatjuk meg Önöknek, nem ilyen jól végzik a munkájukat".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.