Drákói szigor Hajdú-Bihar megyében

A kormánynak jövőre nem lesz más választása, mint a megyei önkormányzatok állami finanszírozásáról szóló törvény gyökeres módosítása, különben az egész rendszer bedől, mint egy lisztes zsák - mondta Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat fideszes elnöke Debrecenben.

Drákói szigorúságú finanszírozási döntések várhatók a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatnál és intézményeinél, voltaképpen egy évre hibernáljuk magunkat, mint a medve télen - jelentette be mai sajtótájékoztatóján Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke, fideszes parlamenti képviselő.

A politikus kifejtette: az elmúlt években csökkent a megyei önkormányzatok állami támogatása, ami az egyszínű MSZP-kormány alatt a tudatos kivéreztetéssel volt egyenlő. Rácz Róbert úgy fogalmazott: a szocialista kormány ellenségnek tekintette a fideszes vezetésű megyéket, ezért megvonta tőlük az állami támogatások egy részét, ám kötelezte őket arra, hogy kevesebb pénzből ugyanannyi, vagy több feladatot lássanak el, mint korábban.

Mint mondta, a jövőre 3,7 milliárd forint állami támogatásból gazdálkodó Hajdú-Bihar megyei önkormányzat esetében az elmúlt években összesen 4,7 milliárd forinttal csökkent az állami támogatás, s emiatt jövőre rendkívül szigorú költséghatékonysági intézkedéseket terveznek. Rácz Róbert hangsúlyozta: a drákói döntések alapvetően a nem kötelező feladatellátás területét érintik, így sor kerülhet a megyei önkormányzat lapjának megszüntetésére, valamint az M3 polgári pihenőpark finanszírozásmegvonására. Kérdésünkre kitért arra is: a Debrecenben lévő megyei könyvtár működtetése sokba kerül, ezért fölmerült a lehetősége, hogy korlátozzák a nyitva tartás idejét, s az intézményt a debreceni önkormányzattal közösen működtetik majd.

Az elnök kijelentette: az intézkedések által keletkezett "hibernált" állapot remélhetőleg csak egy évig tart, mert szerinte a kormánynak jövőre nem lesz más választása, mint a megyei önkormányzatok állami finanszírozásáról szóló törvény gyökeres módosítása. El kell érni - tette hozzá -, hogy a kötelező feladatellátásokról szóló rendelkezések módosuljanak, különben - mint  mondta - "az egész rendszer bedől, mint egy lisztes zsák".

Kérdésünkre, miszerint fideszes parlamenti képviselőként ebben a tárgyban az elmúlt fél évben miért nem adott be törvénymódosítást a fideszes többségű országgyűlésben, Rácz Róbert azt felelte: a javaslataik elkészültek, azok az illetékes szaktárcák asztalán fekszenek, s ettől kezdve a minisztériumok felelőssége a törvény módosítása. Megismételt kérdésünkre, hogy az elmúlt fél évben miért nem adott be egyéni képviselői törvénymódosítást, Rácz Róbert azt mondta: egy egyéni képviselői javaslat a foltozgatás kategóriájába tartozik, márpedig a megyei önkormányzatok állami finanszírozásáról szóló törvényt nem foltozgatni kell, hanem kidobni, s újat alkotni helyette.

Mint fogalmazott: "a rendszert, mint nagy egészet nem elemenként kell buherálni, hanem teljes egészében megújítani". Közbevetésünkre, miszerint ha az Alkotmányt sikerült a kétharmadnak "buherálnia", akkor a szóban forgó finanszírozáson is változtathattak volna, Rácz Róbert kijelentette: fegyelmezett kormánypárti képviselőként tartja magát a szolgálati úthoz, s partizánakciókkal nem kívánja gátolni a kormányzati munka hatékonyságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.