Drasztikus emelés jön az új és lejárt sírhelyek megváltásánál

Drasztikusan emelkedik jövőre az új, illetve a lejárt sírhelyek megváltásának költsége a fővárosi temetőkben. De jelentősen drágul a halotthűtés és a sírásás is.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) mérleg szerinti eredménye csaknem 150 millió forinttal marad el az elmúlt évhez képest. Az árbevétel jelentős csökkenését előre jelezte a cég, de a prognózisukban közöltektől is elmaradtak 16 millióval. Beruházásokra viszont szeptember végéig összesen 73,2 milliót költöttek. Jövőre ennél is többet, 298 milliót terveznek, amelyből 205 milliót az idei keretösszegből csoportosítanának át.

A veszteséges működés ellenére a bérek emelkedtek. A kötelező bérkompenzáción túl átlag 4 százalékkal növekedtek a fizetések a főváros temetkezési cégénél. 

A cég egyébként az árbevétel visszaesését részben az olcsóbb urnás temetkezés egyre nagyobb arányában, illetve a tavalyi díjemelés kért 6,6 százalékos mértékétől való elmaradásban látja. A Fővárosi Közgyűlés ugyanis csak 2,3 százalékos emelést hagyott jóvá. Mindez 88 millió forintos kiesést jelentett a cégnek, amelyre kompenzációs igényt fog bejelenteni a fővárosi önkormányzatnál.

A jövő évre átlagosan nettó 4,2 százalékos díjemelést javasol a társaság. S már előre jelzik, hogyha a főváros ennél kisebb mértékű emeléshez járul csak hozzá, akkor százalékpontonként 20,3 millió forint kompenzációt kérnek. 

A legdrasztikusabb emelés az új sírhelyek, illetve a lejárt sírok megváltásánál lesz: 14,8 százalék. Az egyes koporsós sírhelyekért a legolcsóbb helyen is százezer felett kérnek, de Farkasréten a többszemélyes kriptahely ára többmillió forint.

12,2 százalékkal emelkedik a sírásás összege is. Egy felnőtt sírhely kiásásáért 36 ezer forintot kérnének. A ravatalozás és a temetőn belüli szállítás díja 3,6-3,7 százalékkal emelkedik, a legolcsóbb 8300 forintba, míg a legdrágább pompakocsival 106 ezer forintba kerülne. A halotthűtésért 6,8 százalékkal kell majd többet fizetni (naponta 3750 forintot), míg a szórás költsége 4,2 százalékkal emelkedik. (46-48 ezer forint)

A hagyományos földbe tetemés teljes körű kegyeleti szolgáltatásának ára nettó 7,3 százalékkal, a hamvasztásos temetésé 3,4 százalékkal, míg a szórásos temetésnél 1,7 százalékkal drágul.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.