Drágul a gyümölcs a húsvéti fagyok miatt

Becslések szerint a 2011-es 25-30 százalékos veszteséghez képest a gyümölcsösökben a fagy idén a termés 40-50 százalékát is elpusztíthatta – írja a lap. Egyes kertekben a kár mértéke elérte a 70-100 százalékot is. Végleges adatokat majd csak néhány hét múlva tudnak mondani a szakemberek, de valószínűleg egyes gyümölcsfajtákból kevesebbet szüretelhetnek 2012-ben, mint a múlt évben. A mediterrán országokban is véget ér hamarosan jó néhány fajta szezonja, s ez drágíthatja a hazai kínálatot. 

A görög eper például már kilónként 600 forintért is kapható, miközben a magyart 1800 forintért kínálják. A cikk emlékeztet: a tavalyi fagy nem volt országos, ellentétben az ideivel, ezért is voltak kisebbek a veszteségek a most becsültnél, de azért idén is jelentős eltérések fordulnak elő az ország különböző régiói között. Mint mindig, az alföldi, alacsonyabban fekvő, illetve a fiatal, a kétméteres magasságot meg nem haladó fákból álló ültetvények szenvedtek a leginkább a hidegtől. Különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szatmári részén, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Nógrád megyében, valamint a Duna-Tisza közén, a Dunántúlon az Ormánságban tizedelte meg a nappali mínusz 5-8, hajnalonként pedig 10-11 Celsius fokos fagy, elsősorban a kajszi-, az őszibarack-, a cseresznye-, főleg a korai fajtákat, a meggy- és a szilvaültetvényeket.

A nehéz napok azonban még hátravannak: a május végi fagyosszentek, így Orbán napkor is "ráfázhatnak" még a termelők. A végső számadásra június elején kerülhet sor, amikor az első természetes terméshullás után mutatkozik majd meg, mire számíthat a gazda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.