Dörner-ügy: Tarlós nem hajlandó magyarázkodni

Nem hajlandó magyarázkodni a főpolgármester Dörner György kinevezése miatt: sem itthon, sem külföldön. Minderről Tarlós István a Hír TV-ben nyilatkozott.

A műsorvezetőnek arra a kérdésére, válaszolt-e a Német Színművészeti Akadémiának arra a levelére, amelyben a szervezet arra szólítja fel, hogy vonja vissza az Új Színházzal kapcsolatos döntését, Tarlós István azt mondta: válaszolt valakinek, aki érdekes felvetéssel kereste meg.

"Nem tudom, hogy a német művészeti akadémiának egyrészt milyen információi vannak arról, hogy ki lett az igazgató Budapest egyik legkisebb színházában, másrészt fogalmam sincs, hogy ehhez mi köze van" - tette hozzá.

A főpolgármester kérdésekre válaszolva egyebek mellett azt mondta: Dörner Györgynek színművészeti diplomája van, és azért döntött mellette, mert szerepelt egy kulcsmondat az egyébként "nem túl színvonalas" pályázatában. Eszerint lennie kell Budapesten egy olyan színháznak, ahol klasszikus magyar szerzők darabjait, klasszikus rendezésben mutatják be - fűzte hozzá.

Dörner György intendánsáról, Csurka Istvánról azt mondta, hogy ha nem politikusként, hanem drámaíróként gondolunk rá, akkor kijelenthető, hogy "korunk egyik legnagyobb drámaírója".

A Német Színművészeti Akadémia levelére visszatérve még azt is mondta, nem gondolja, hogy uniós akcióról van szó, sőt azt sem, hogy az akadémia magától "mozdult rá erre az érthetetlen akcióra, az az érzésem, hogy valakik már megint külföldre rohangálnak panaszkodni".

A főpolgármester hangsúlyozta: nem hajlandó magyarázkodni, "meghoztam egy döntést, attól, hogy itt előfeltételezésekkel kiabálják tele fél Európát, azért mert egyetlen színház vezetésében változás következett be, nem ok arra, hogy meggondoljam magam".

A darmstadti székhelyű Német Színművészeti Akadémia honlapján közzétett állásfoglalás felhívja a német kormányt: "ne engedje, hogy Magyarország tovább távolodjon az Európai Unió alapvető elveitől". Az akadémia "a háború utáni, európai történelemben egyedülálló és eddig elképzelhetetlen eseménynek" nevezte, hogy Tarlós István döntése nyomán "a bevallottan antiszemita és szélsőjobboldali" Csurka István és "elvbarátja, a szélsőjobboldali" Dörner György került az Új Színház élére.

A főpolgármesteri hivatal október elején hozta nyilvánosságra, hogy az Új Színház igazgatói posztjára meghirdetett pályázat alapján Dörner György színművészt nevezi ki Tarlós István a teátrum új vezetőjévé. Dörnerrel együtt pályázott Csurka István író, dramaturg, aki intendánsként dolgozik az intézményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.