„Keresztény oldalról a gyerekem halálát kívánták”

Az, hogy lábbal elpöcköltem a ledöntött Orbán-szobor fejét, poén volt, kifejeztem a véleményem a miniszterelnök politikájával szemben, felkent szolgaként tekintek rá, aki nem végzi jól a dolgát. Ezt a perbe fogott Pityinger László (alias Dopeman) mondta a Budakörnyéki Bíróságon, amikor a rappert Gebe László bíró a 2013. szeptember 29-i eseményekről kérdezte.
Dopeman az Együtt PM és a Szolidaritás Mozgalom politikai performanszát vezette a Clark Ádám téren, a megosztó oldalakon azóta hallatlanul népszerű „bazdmeges” dalát énekelte, melyben melegebb éghajlatra küldte az Orbán-rendszert és a kormányfőt, majd a hungarocell szobor nyilvános ledöntését követően belerúgott a testről leváló műgyanta-fejbe. Ennek tévés közreadása után többen feljelentették a showmant, akit az ügyészség garázdasággal vádolt meg.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A tárgyaláson három tanú is beszámolt arról, mennyire megbotránkoztatta az akció. Egy balassagyarmati vöröskeresztes elmondta, hogy az unokája el is sírta magát, noha alig van náluk otthon bekapcsolva a tévé. Egy budapesti informatikus pedig – aki meglehetős jogi szakértelemmel megírt nyelven tett följelentést – arról beszélt, hogy felbujtóként ott kellene ülnie a vádlottak padján Kónya Péternek, a Szolidaritási Mozgalom vezetőjének és az összes résztvevőnek is (a rendezvényen 2-3 ezren voltak ott).

Az eseményen jelen lévő tanú viszont úgy fogalmazott, sem a szobordöntés, sem a hungarocelldarabok Terror Házába való elvitele nem keltett felháborodást, a rendőrök nem avatkoztak közbe, ez a véleménynyilvánítás szerves része volt. – A pillanat szülte a rúgó mozdulatot – mondta Dopeman –, a miniszterelnök kedvenc sportja a foci, én csak odábbpöcköltem a gömböt. Erőszakos szándék nem vezetett, azért, hogy ezzel megsértettem mások ízlését, már akkor elnézést kértem. A másfajta vélemény demokratikus jog, éltem vele. Az eset után a keresztény oldalról a családom és a gyerekem halálát kívánták, amit a véleménynyilvánítás szélsőséges formájának tekintettem, helyén kezeltem a dolgot, senki sem fog ellenem merényletet elkövetni.

A rapper azt is hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság híve, nem kívánta évekkel ezelőtt, hogy az aktuális miniszterelnök fényképét leköpő Fábri Sándor bíróság előtt feleljen „tettéért”. Elemi erőszak föl sem merült benne, tiszteli azok véleményét, akik a rúgást rosszízű poénnak gondolták.

Keresztúri Albert Zsolt azt szűrte le a performanszból, hogy „bizonyos csoportok a kormányhatalom megdöntésére készülnek”, ezért tett följelentést. A tanú – aki végig csípőre tett kézzel válaszolt a bíró, Meskóné dr. Turcsányi Erika ügyész (aki közmunkára szeretné ítéltetni Dopemant), Millen Csaba és a Társaság a Szabadságjogokért képviseletében szintén az előadóművészt védő Hüttl Tivadar kérdéseire – azért tett följelentést, mert szerinte az egész rendezvény „helytelen” volt. Arra, hogy miért nem születtek följelentések az Orbán Viktor vezérelte kordonbontás vagy a Gyurcsány-bábu elégetése után, egyik megbotránkozást érző tanú sem tudott válaszolni.

– A megalázás, a lekicsinylés volt az akció célja – indokolta feljelentését Czeglédi Ferenc tanú, aki elmondta, „furcsán érezte magát, hogy a magyarokat képviselő ember darabjait szétcincálják, és ehhez még tapsolnak is”.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A védelem többször szóvá tette, hogy az ügyészség újra megvádolta Dopemant a Himnusz szövegének trágár nyelvi környezetben való szerepeltetésével, noha már két ízben felmentették a rappert ez alól a vétség alól. Az ügyész azzal indokolta lépését, hogy időközben megváltozott a jogszabály.

– Elfogadom, hogy a véleményem sérthette mások ízlését, de az erőszaknak nyoma sem volt abban, amit tettem – ecsetelte vallomásában Dopeman, aki a tárgyalás szünetében lapunk kérdésére azt is elmondta, a YouTube-on a „bazdmeges” dalt másfél millióan megnézték, kilencezren lájkolták, és 3 ezren fejezték ki nemtetszésüket. Hüttl Tivadar arról nyilatkozott, hogy a showman cselekedete nem volt erőszakos és közösségellenes, az pedig, hogy valakik a tévében megvágott képsorok után háborodnak fel, nem minősíti az eseményt. - A társadalomnak jobban kell tűrnie a közszereplők durva bírálatát is – szögezte le az ügyvéd, majd indítványozta, hogy vetítsék le a konkrét képsort, és újabb tanúkat idézzenek be. Erre szeptember 15-én kerülhet sor, közölte a bíró, aki akkorra az ügy befejezését helyezte kilátásba.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.