Ultimátumot adtak a kormánynak a háziorvosok

Gördülősztrájkok szervezéséről és sztrájkbizottság létrehozásáról döntött hétvégi országos gyűlésén a háziorvosok érdekvédelmi szervezete, a FAKOOSZ. Az egészségügyért felelős államtitkár két héten belül kezd tárgyalásokat a szervezet képviselőivel.

Demonstrációkra, kommunikációs akciókra készülnek a háziorvosok mindaddig, míg a kormány egyebek mellett nem javítja legalább 30 százalékkal a praxisok finanszírozását. A többletet visszamenőleg januártól kérik. Az alapellátásban dolgozó gyógyítók emellett a teljesítményösztönző új rendszer megszüntetését, a rendelőkben nyújtandó szolgáltatási csomag pontos meghatározását is követelik a kormánytól.

Amíg követeléseik megvalósulnak, úgynevezett gördülősztrájkot szerveznek az országban: ezalatt biztosítják a „kötelezően elégséges szolgáltatást”. A szervezet minderről a hétvégi mórahalmi küldöttgyűlésén döntött. 

A fórum egyben felhatalmazta a szervezet elnökét, Selmeczi Kamillt arra, hogy a finanszírozási szerződéseik ügyében forduljon az Alkotmánybírósághoz. A háziorvosok szerint a díjazásukra vonatkozó törvények és rendeletek rendszere arra ad lehetőséget, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár saját fölényének kihasználásával feltűnően aránytalan szerződést, ún. uzsorásszerződést kössön velük.

Az alapellátók várják, hogy akciójukhoz a testületeik döntése után aláírással is csatlakozzon a Kasszaorvosi Szövetség, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, valamint a Magyar Orvosok Szövetsége is.

Az egészségügyi államtitkárság meglepetéssel fogadta a háziorvosok ultimátumát. A Fakoosz szombati kongresszusán az egészségügyi államtitkárságot Beneda Attila kabinetfőnök képviselte, aki az MTI-nek azt mondta, értetlenül állnak az úgynevezett sztrájkbizottság létrehozása előtt, hiszen a rendezvényen konstruktív megbeszélést folytattak. Azért sem értik a bejelentést – tette hozzá –, mert Szócska Miklós két héten belül hivatalába várja az alapellátásban dolgozók érdekképviseleti szervezeteit, hogy az alapellátás finanszírozásának fejlesztési lehetőségeiről egyeztessenek.

Beneda Attila szerint a háziorvosok „ultimátuma” indokolatlan, hiszen, mint fogalmazott: „szó sincs arról, hogy a háziorvosok kimaradtak a bérrendezésből”. Mint mondta: jogosnak tartják észrevételüket, hogy az alapellátás finanszírozása még nem ideális, de apró lépéseket már tettek és folyamatosan tesznek az érdekükben. Ráadásul – mutatott rá a kabinetfőnök – miután a háziorvosi teljesítményfinanszírozás alapjául szolgáló mutatószámok körét bővítették legkorábban, a háziorvosok voltak az elsők, akiknek több pénz jutott a rendszerben. Ezen mutatószámok körét a közelmúltban pedig ismét bővítették – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.