Döntöttek a csepeli szennyvíztisztító ügyében

Átveheti a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Kft. francia kézben lévő üzletrészét, illetve a csepeli szennyvíztisztító telep üzemeltetését a főváros, miután az erre vonatkozó javaslatot jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés.

Az indítványról a Fidesz és a Jobbik 21 igen, valamint az MSZP és az LMP 10 tartózkodó szavazatával határoztak. Az egyeztetéseket vezető Fodor István, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) igazgatóságának elnöke arról számolt be: három-négy hónapos tárgyalássorozat végén jutottak egyezségre a francia tulajdonú Csepel 2005 FH Konzorciummal. Mint felidézte, a kivitelező társaság annak idején 49,8 százalékos részesedést szerzett a BKSZT-ben és négy évre megkapta az irányítási jogot.

Az igazgatósági elnök szavai szerint a tárgyalópartnerek végig korrektek voltak, és megértették, a főváros a mostani formációban nem tudja korlátok nélkül gyakorolni jogait. A konzorcium részesedését november 30-diki hatállyal veszi meg a BVK Holding Zrt. 50 millió forint, plusz a szerződés szerinti osztalékért. A részesedés megvásárlása mellett az üzemeltetési jogok is a fővároshoz kerülnek.

A megállapodás-tervezet jövő péntekig érvényes, ha a felek addig nem írják alá, akkor más módon kell üzemeltetni a telepet. Amennyiben a fenti megállapodás meghiúsul, a telepet december 1-jétől a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. üzemeltetné, miután a jelenlegi működtetéshez szükséges ideiglenes szerződés november végéig él.

Tarlós István főpolgármester a vitában hangsúlyozta: a városvezetés célja visszaszerezni minden olyan vagyonelemet, amely "kicsúszott" a főváros kezéből. Arról is beszámolt: nehéz egyeztetésen vannak túl, amely éjjel ért véget, ez a "rohamtempó" oka.

Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője a vitában jelezte: egyetért a javaslat céljával, de kevesellte az áttekintésre szánt időt. Mint mondta, azt tartja felelős magatartásnak, ha tartózkodik. Hasonlóképpen vélekedett az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese is, aki jelezte: a célokkal akár egyet is ért. Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője maximális támogatásáról biztosította az indítványt. Hozzátette: ez egybevág pártja koncepciójával, és bízik abban, hogy a főváros az összes hasonló tulajdonviszonyt megszünteti.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.