Döntött a parlament: Gyurcsány az ügyészek markában

Megszavazta az Országgyűlés a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését hétfőn késő este: a képviselők közül 306-an igennel szavaztak - köztük mindhárom független képviselő, így Szili Katalin is. A szocialisták kivétel nélkül nemmel voksoltak. Gyurcsány nem nyomott gombot. A szavazás előtt a volt kormányfő a pillanat történelmi súlyát átélve a pulpitusról mondott vádló beszédet vádlói ellen.

A volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt szeretné gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházás ügyében. A nyilvánosságra került adatok szerint a vádhatóság azért kívánja perbe fogni Gyurcsányt, mert még miniszterelnökként a parlament Nándorfehérvári termében találkozott a sukorói befektetőkkel és ott, helyben támogatásáról biztosította a projektet; azaz az ügyészség szerint döntött róla és kijelölte annak megvalósítását.

Előbb Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke ismertette az ügyészségi megkeresést, majd pedig a testület korábbi állásfoglalását az ügyben. Bizottsága ugyanis nemrég hat-kettő arányban támogatta a mentelmi jog felfüggesztését: a szocialisták nemmel szavaztak, mert szerintük az ügyészség által megküldött iratok éppen annak ellenkezőjét bizonyítják, mint amit a gyanúsításban megfogalmaztak.

Az iratok szerint a tanúk azt állítják: Gyurcsány megkérdezte a vele lévő szakértőket a projekt jogszerűségéről és lehetőségeiről, majd mikor arról biztosították, hogy minden feltétel rendelkezésre áll, kifejezte támogatását a munkahelyeket teremtő beruházást illetően. Döntést, utasítást viszont a tanúk állítása szerint a kormányfő nem hozott. A szocialisták ezért kezdettől fogva nem támogatták a mentelmi jog felfüggesztését, annak ellenére sem, hogy Gyurcsány erre kérte őket.

A volt miniszterelnök a szavazás előtt fel is szólalt, erre a házszabály értelmében minden érintettnek lehetősége van.

Gyurcsány a késő estig húzódó ülésen az elnöki emelvény előtti pulpitusról azt mondta: „az ügyészség valótlant állít, azaz hazudik”. Az, amit a vádhatóság iratokban megküldött, az szerinte nem helytálló. Kiemelte, hogy ez a beruházás az ország érdekeit szolgálta volna, azok pedig, akik akkor szembefordultak ezzel a beruházással, azok az ország érdekeivel mentek szembe. Gyurcsány hangsúlyozza, hogy most is „jóindulatáról” biztosítaná a befektetőket. Elmondta, ha bűn, hogy arra kéri a szakértőket, tegyék a dolgukat az ország érdekében, akkor tucatszor elkövette ezt a bűnt. Gyurcsány szerint politikai leszámolás zajlik.

Orbán Viktor egyik 2007-es megjegyzésére utalt – amit a WikiLeaks szivárogtatott ki –, miszerint megtanulta, hogy ha képes meggyilkolni az ellenfeleit, akkor meg kell tennie. Gyurcsány szerint „a miniszterelnök és pártja nem hogy megölni nem tudja, de megsebesíteni sem, csak megerősíti abban a tudatban, hogy egy alávaló hatalom vezeti az országot, ami ellen minden demokratának hezitálás nélkül fel kell lépnie.

A volt kormányfő szerint a törvény és a jog előtt nincs bűne, a jelenlegi kormányfő és pártja előtt politikai bűne viszont van: az, hogy többször is megverték őket a választásokon.

Gyurcsány a jelenlegi kormányfő kiszolgálójának nevezte Polt Péter legfőbb ügyészt, és megjegyezte: vádlott helyett vádló lesz. „Basáskodó hatalom üli a tort, ennek a rendszernek leszünk kritikusai és vádlói. Azoknak a nevében fogunk fellépni, akik azt mondják: elég. Nem azért kapták a pillanatnyi többséget, hogy tönkre tegyék az országot” - fogalmazott. Gyurcsány Ferenc hozzátette: készen áll, hogy megvívja a csatát.

„Ami Önöket, képviselőket illeti. Utoljára ötven éve volt koncepciós per Magyarországon. Nem gondolom, hogy bármikor is mentelmi jogom mögé kellene bújnom. Mert hiszek igazamban és erőmben. És hiszek abban, hogy az eljárás végén erősebb leszek. Nem kérek Önöktől védelmet. Szavazzanak úgy, ahogy a lelkiismeretük diktálja. Nincs kétségem, hogy akiben van tisztesség, egyszer majd, amikor már túl lesznek a hatalom mámorán, akkor szégyellni fogják magukat. Elég büntetés lesz, hogy ha majd visszagondolnak ezekre a napokra, nem fogják tudni elmondani a gyerekeiknek, miért vettek részt ebben a disznóságban” - fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését a kétharmados többség megtapsolta a döntés után.

Gyurcsány Ferenc a pulpitusról beszélt mentelmi jogának felfüggesztése előtt
Gyurcsány Ferenc a pulpitusról beszélt mentelmi jogának felfüggesztése előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.