Döntött a Kúria: az ellenzék is plakátolhat

Alkotmány- és törvényellenesen korlátozta eddig a Nemzeti Választási Bizottság – egy kormányhatározatra hivatkozva – a választási plakátok kihelyezését; ezt állapította meg friss döntésében a Kúria egy Hajdú-Bihar megyei ügy kapcsán.
A bíróság a DK-s Varjú László beadványa nyomán kezdte vizsgálni, hogy megfelel-e az alkotmányosság és a törvényesség kritériumainak az a kormányrendelet, amelyre hivatkozva az egyik területi választási bizottság megtiltotta a Berettyóújfalun villanyoszlopokra kihelyezett ellenzéki választási plakátok használatát. A plakátkihelyezési gyakorlatot korábban a helyi és az országos választási bizottság is az említett kormányrendelettel ellentétesnek minősítette, ezért kértek az ellenzéki politikusok bírósági felülvizsgálatot.

Mai végzésében a Kúria azt állapította meg, hogy a választási plakátok kihelyezésének szabályait a választási eljárásról szóló törvény tartalmazza egységesen, és a szóban forgó törvény fő szabályként azt rögzíti, hogy a választási plakát kampányidőszakban korlátozás nélkül elhelyezhető. Emellett a villanyoszlopokon a politikai hirdetéseket betiltó kormányrendelet az alkotmánynak a véleményszabadsághoz való jogot biztosító passzusával is ütközik. Ezeket a jogokat pedig alacsonyabb szintű jogszabályban nem lehet elvonni.

Korábban egy hasonló esetben (Karácsony Gergely ügyében) a Kúria ezzel ellentétes döntést hozott, és akkor az AB úgy foglalt állást, hogy érdemben nem vizsgálja Karácsony panaszát. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a mostani döntést az ellenzék precedensnek tekinti, és haladéktalanul ehhez igazítja a plakátolási gyakorlatát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.