Dombóvár beperli a feljelentőt

Pert indít a dombóvári önkormányzat, hogy visszakapja azt a pénzt, amit egy alaptalan feljelentés miatt indított vizsgálat tisztázására fordított a városháza.

Tavaly novemberben egy ismeretlen személy a közbeszerzési döntőbizottságnál panaszt tett, azt állítva, hogy Dombóvár városa nyolc esetben a törvényt kijátszva választotta ki az önkormányzati munkák kivitelezőjét 2013-ban és 2014-ben. A bejelentő szerint a parkosítások, a kátyúzások és a járdaépítések esetében, valamint a polgármesteri hivatal felújításakor az önkormányzat megkerülte a közbeszerzést. A városvezetés álláspontja szerint – mivel jóval az előírt értékhatár alatti összegbe kerültek az említett munkák – nem volt szükség közbeszerzésre.

A bizottság vizsgálatot indított, és megállapította, hogy a bejelentésben foglaltak megalapozatlanok. Ezt követően a város azt kérte, hogy a vizsgálat okán felmerült 993 ezer forintra rúgó költségét a bizottság térítse meg. A követelés alapvetően az önkormányzattal szerződött ügyvéd megbízási díjából, illetve abból a bérköltségéből eredt, amit a városháza dolgozóinak kellett kifizetni a vizsgálat okán. A bizottság a város kérését indokolatlannak ítélte, így Dombóvár a bíróságon nyújtott be keresetet a kiadásai visszaperlésére.

Szabó Loránd, Dombóvár régóta hivatalban lévő polgármestere elmondta: abban bízva indították el a pert, hogy nemcsak a döntőbizottság állja majd a számlát, hanem a feljelentő is, aki „megvezette" a közbeszerzési grémiumot. Szabó úgy véli, a feljelentés összefüggésben lehet azzal, hogy a kormánypártok csúfos vereséget szenvedtek Dombóváron az önkormányzati választáson. A 19 ezer lelkes, Tolna megyei városban valamennyi egyéni választókörzetben egy, a baloldal támogatását is élvező civil szervezet, a Természetesen Dombóvár jelöltje nyert.

Szabó szerint a feljelentő vagy egy volt kormánypárti képviselő lehet, vagy valaki, aki jó kapcsolatban van a kibukott fideszesekkel. A polgármester ezt arra építi, hogy a feljelentő olyan részleteket közölt, amit csak az tudhat, aki benne volt a képviselő-testületben, vagy közel állt hozzá. Szabó azt szeretné, ha a pernyerés és annak pénzügyi következményei elijesztenék azokat a feljelentőket, akik nem azért fordulnak a hatóságokhoz, hogy a jog érvényesüljön, hanem azért, hogy másoknak kellemetlenséget okozzanak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.