Dokumentum is bizonyítja, hogy Csatáry gettóparancsnok volt

Gettóparancsnokként szerepel Csatáry László azon az 1944. májusi hirdetményen, amelyben kijelölik Kassán a 'zsidófajú egyének' elkülönítését.

A Budapesti Nyomozó Ügyészségen kedden ismét kihallgatták a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót, aki cáfolta, hogy 1944-ben gettóparancsnok lett volna. A történészek azonban már korábban is tényként állították, hogy a férfi gettóparancsnok volt, ráadásul most az Index közzé tett egy dokumentumot, ami igazolja ezt.

Gettóparancsnokként szerepel ugyanis Csatáry László neve egy 1944. májusi kassai hirdetményen, amely egyebek mellett elrendeli, hogy keresztények nem érintkezhetnek zsidókkal, üzletek nem szolgálhatnak ki zsidókat, és a gettó területén csomagot sem lehet fogadni.

A portál cikke szerint az 1944. május elsejei keltezésű hirdetményt forrásuk az Országos Széchenyi Könyvtár aprónyomtatvány-gyűjteményében találta. A dokumentum a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont anyagai között is megtalálható, igaz, nincs kiállítva. A hirdetmény elrendeli Kassa területén a "zsidófajú egyének" elkülönítését, és megállapítja a gettó területét. Felhívja a gettó területén élő "keresztény fajú" lakosság figyelmét arra is, hogy azonnal költözzenek ki, mert a gettóparancsnokság személyi- és vagyonbiztonságukat nem garantálja tovább.

A hirdetmény alapján a zsidók a gettóban nem tartózkodhatnak az utcán, lakásuknak csak az udvarra nyíló ablakait tarthatják nyitva. "Minden zsidó fajú egyén köteles állandóan a lakásán tartózkodni!" Megtiltja azt is, hogy zsidók csomagokat, pénzt vagy levelet fogadhassanak a gettóban. A hirdetményt 1944-ben kiplakátolták a kassai utcákra, és az újságokban is megjelent. A plakát alján felelős kiadóként (f.k.) Csatáry László rendőrfogalmazó, gettóparancsnok neve látható.

Mint arról már többször írtunk, Csatáryt – aki a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15.700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában – július 18-án Budapesten a nyomozó ügyészek emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg és őrizetbe vették, néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezéséről döntött. Csatáry László cáfolta a terhére rótt bűncselekményeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.