Nagyobb a füstje, mint a lángja?

"A Magyar Tudományos Akadémia tudományos tényként kezeli a dohányzás egészségre való káros hatását, és minden ettől eltérő nézettől elhatárolódik. A Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézetének tanulmánya, amelyet a Magyar Vendéglátók Ipartestületének megrendelésére készített, kizárólag a dohányzás betiltásának gazdasági következményeit elemzi. A tanulmányban foglaltak a tanulmány készítője, nem pedig az Akadémia véleményét tükrözik" - így határolódik el Pálinkás József, az MTA elnöke attól a tanulmánytól, amelyet az Akadémia keretében működő intézet készített.

 

 

A tanulmány fő megállapítása, hogy a nyilvános helyeken való dohányzás tilalmának szabályozása kapcsán ne szélsőséges érdekek, hanem átlátható érvek, átfogó hatásvizsgálatok szolgáljanak a döntés alapjául. A tanulmány szerint - amit a Magyar Vendéglátók Ipartestülete készíttetett - a teljes körű tilalommal a vendéglátóhelyek bevétele tíz százalékkal csökkenhet. Gazsó Tibor, az intézet főtanácsadója, a tanulmány készítője a végrehajtási rendeletet, az utasításokat, a szabályértelmezéseket, a hatástanulmányokat hiányolta, valamint a fokozatosságot.

Gazsó Tibor Pálinkás József elhatárolódását megismerve azt közölte: a tanulmány nem az ő véleménye, hiszen annak megírására az akadémiai intézet kapott felkérést. Ez megrendelésre készített anyag, amelynek egyébként nagyobb a füstje, mint a lángja: nincs benne semmi perdöntő - mondja a szerző.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Háber Tamás azt mondja: - Érdekes, hogy miért csak a tüdőgyógyászokat, a dohányzásellenes szervezeteket érdekli ez a gazdasági szempontokat taglaló anyag. Természetes, hogy mindent megtettem, hogy független tanulmány készüljön a kérdésről. Meggyőződésem, hogy szakmai egyeztetésre lenne szükség, anélkül nehéz lenne felelős döntést hozni egy ilyen súlyú ügyben - tette hozzá, utalva arra, hogy a törvényhozók körében erőteljes szándék mutatkozik arra, hogy a dohányzást kitiltsák a vendéglátóhelyekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.