DK: Rogán Antal alkalmatlan tisztsége ellátására

Rezesová ügyében Rogán Antal frakcióvezető megszólalása nem a szabad polgár véleménye, hanem a nagyhatalmú politikus nyomásgyakorlása volt - írja Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője bírálta az Eva Rezesová vádlottat házi őrizetbe helyező elsőfokú bírósági döntést. Ezt követően Rezešovát másodfokon a házi őrizetből ismét vizsgálati fogságba helyezték.

A nyilatkozatot élesen elítélték jogi szakértők, köztük Rogán megnevezése nélkül a Kúria elnöke, az Országos Bírói Hivatal elnöke és az Országos Bírói Egyesület is. Rogán erre azzal válaszolt, hogy "Magyarország egy szabad ország, ahol mindenkinek szabadon lehet bármiről véleménye, még a bíróságokról is" - írja az Országos Sajtószokgálathoz eljuttatott közleményében Bauer Tamás, a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő által vezetett Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.

A DK szerint Magyarország valóban szabad ország volt, amíg szabadságától a Fidesz meg nem fosztotta, szabad országban pedig csakugyan mindenkinek lehet véleménye még konkrét bírói döntésről is - folytatódik a közlemény. Mint Bauer írja, Rogán megszólalása azonban nem a szabad polgár véleménye, hanem a nagyhatalmú politikus nyomásgyakorlása volt. Márpedig a bírói függetlenség olyan jogállami alapelv, amelyet nemcsak az a köztársasági Alkotmány rögzített, amelyre Rogán esküt tett, de még az az Alaptörvény is, amelynek ő volt egyik előterjesztője.

Rogán szerint "Az első Rezesová-ítélet után nem csak nekem, hanem nagyon sokaknak az volt az érzése, hogy azért részesült más elbánásban, mert a családja gazdag." Feltételezéseket mos össze tényekkel, megalapozatlanul vádolva a bíróságot. A DK álláspontja szerint Rogán Antal alkalmatlan arra, hogy köztisztséget töltsön be egy jogállamban - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.