DK: Fényt az ügynökaktáknak

A Demokratikus Koalíció (DK) arra kéri a kormányt, hogy vegye elő, és érdemben tárgyalja az LMP által korábban benyújtott, az ügynökakták nyilvánosságáról szóló javaslatot.

A független Molnár Csaba hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapján nem elég, ha csak szóban emlékeznek meg az áldozatokról, szükség van a tettekre is.

A képviselő szavai szerint amíg a jobboldal gyakran elhallgatja és viszonylagosság teszi a fasizmus bűneit, addig a baloldal gyakran ugyanezt teszi a kommunizmus bűneivel. A DK viszont úgy gondolja, hogy nincsen különbség, mert a bolsevizmus gaztetteit még a nácizmus felett aratott diadal sem mentheti - jelentette ki.

Hozzátette, a Demokratikus Koalíció fejet hajt a szovjet típusú rendszerek áldozatai, a meggyilkoltak, a megnyomorítottak, a deportáltak, a kifosztottak és a kényszermunkára hajtottak emléke előtt. Nem lehet hiteles antifasiszta az, aki a kommunistának nevezett rendszerek vétkeit tagadja, kisebbíti vagy elhallgatja, nem lehet demokrata, aki nem ítél el válogatás nélkül minden diktatúrát és önkényuralmat - tette hozzá.

Molnár Csaba kijelentette: a múlt egy darabja viszont még mindig itt él velünk, ugyanis az ügynökkérdést és az ügynökakták ügyét nem sikerült rendezni. A mostani kormánykoalíciónak lenne erre van ereje, de úgy néz ki, hogy akarata nincs - mondta. "Betömték a múlt megismerhetőségének kapuját és nyitás helyett a kibeszéletlenséget és az őszintétlenséget választották" - jelentette ki.

A DK arra kéri a kormányt, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapján ne csak beszéljen, de cselekedjen is - hangsúlyozta a politikus. A parlament előtt fekszik a még az LMP parlamenti frakciója által benyújtott, az ügynökakták megnyitásáról és megismerhetőségéről szóló javaslat - hívta fel a figyelmet. A képviselő ezért azt kérte, hogy a parlament kezdje el tárgyalni a javaslatot, mert - véleményük szerint - ezt követően akár már egy hónapon belül meg lehet alkotni a szükséges jogszabályokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.