DK: Bándy Kata meggyilkolásából ne fakadjon romagyűlölet!

Bándy Kata tragikus meggyilkolását jobb- és szélsőjobboldali politikai erők aljas indulatok szítására akarják felhasználni – állítja a Demokratikus Koalíció, amely közleményében arra szólítja fel a közvéleményt: mondjon nemet mindazoknak, akik "a borzalmas gyilkosságot roma polgártársaink ellen akarják fordítani".

"Egy fiatal lány brutális meggyilkolását, tragikus halálát a jobb- és a szélsőjobboldalon egyesek arra használják ki, hogy követeljék a halálbüntetés visszaállítását, és szítsák a cigánysággal szembeni gyűlöletet" – olvasható a Demokratikus Koalíció keddi közleményében. Mint írják, mindenkiből mély döbbenetet váltott ki, hogy egy fiatal és ígéretes élet ilyen megmagyarázhatatlanul értelmetlen módon ért véget. "Bándy Kata halála mindannyiunk mély gyásza. Gyilkosa meg fogja kapni megérdemelt büntetését" – fogalmaz a közlemény.

Az ellenzéki párt szerint a gyász, a fájdalom, a felháborodás és a tehetetlen düh azonban senkit sem jogosít fel arra, hogy egyetlen ember gyalázatos és elvetemült bűntette miatt aljas indulatokat szítson. Mint írják, Magyarországon nem lehet visszaállítani a halálbüntetést, hiszen ez ellentétes lenne az Alkotmánybíróság érvényben levő határozatával és nemzetközi kötelezettségeivel.

"A gyilkos roma származása miatt senki sem bélyegezheti meg a magyarországi cigányságot. Semmi, egyetlen, még oly borzalmas bűncselekmény sem indokolhatja a cigányellenes hangulat további szítását, a magyarországi cigányság becstelen megbélyegzését. A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a demokratikus közvéleményt, álljon ellen, mondjon nemet mindazoknak, akik ezt a borzalmas gyilkosságot roma polgártársaink ellen akarják fordítani" – zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.