DK: A kormány miatt támadhat a parlagfű

Képtelen betartani a Vidékfejlesztési Minisztérium a saját maga által megszabott határidőt azoknak a jogszabályoknak a megalkotására, amelyek segítségével végre hatékonyan lehetne ellenőrizni és szankcionálni azokat a telektulajdonosokat, akik a belterületi ingatlanaikon nem irtják a parlagfüvet - állítja Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció tagja.

Csaknem egy év telt el azóta, hogy Oláh Lajos kezdeményezésére először ülésezett a Parlament Fenntartható fejlődés bizottsága kizárólag parlagfű témájában: arról a problémáról volt szó, hogy a belterületi ellenőrzés, felderítés feladata és a hatósági szankciók kiszabása napjainkban nem megoldott, melyet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai is elismertek - legalábbis ez olvasható a Demokratikus Koalíció közleményében.

Habár a pollentömegek jelentős része a mezőgazdasági területekről származik, mégis kiemelt figyelmet szükséges fordítani a belterületek, a lakott területek gyommentesítésére, rendezett állapotban tartására, így parlagfű mentességüknek biztosítására is. Az eseményen résztvevők egybehangzó javaslata szerint – mellyel az illetékes minisztérium, az önkormányzati szövetségek képviselői is egyetértettek – a feladatot a jegyzőhöz kell telepíteni, ezzel megoldódik a probléma.

Az elmúlt egy évben Oláh Lajos számos írásbeli kérdésben és levélben érdeklődött az illetékeseknél, hogy mikor készül el az említett javaslat, azonban a válaszokban megadott határidők  - melyeket a minisztérium saját magának állított - még egyetlen alkalommal sem kerültek betartásra, habár Fazekas Sándor miniszter szerint a téma fontosságára való tekintettel kiemelten kezelik a feladat végrehajtását. "Felvetődhet a kérdés, mi lenne, ha nem kezelnék azt kiemelten? Miért nem tartják be a sokadik, saját maguk által meghatározott határidőt sem? Az önkormányzatok, hogyan készüljenek fel a parlagfű-szezonra, mikor a rájuk vonatkozó szabályozás az esetleges változások ismeretlenek?" - fogalmaz a közlemény.

Oláh a nyilvánosság erejére is apellálva arra kéri a Vidékfejlesztési Minisztériumot: azonnal lépjenek az ügyben, záros határidőn belül nyújtsák be a szükséges jogszabály-módosítást, mert lassan itt az újabb parlagfű-szezon és 2 millió beteg várja, hogy életkörülményei javuljanak - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.