DK: Válságban a magyar felsőoktatás

A Demokratikus Koalíció (DK) elfogadhatatlannak tartja azt a politikát, amely pénzügyileg működésképtelenné teszi a felsőoktatási intézményeket - jelentette ki a párt országos tanácsának elnöke csütörtökön Budapesten.
Arató Gergely sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormányzati intézkedések következtében gyorsulni fog a hallgatók elvándorlása és romlik a felsőoktatás színvonala.

Az ellenzéki politikus aggasztónak nevezte, hogy az idei felvételiken "nagyon jelentős mértékben csökkent" a költségtérítéses hallgatók száma. Ez egyfelől azt mutatja, hogy egyre kevésbé versenyképes a magyar felsőoktatás, mert akik nem jutottak be államilag finanszírozott helyre, azok közül sokan külföldön tanulnak tovább - közölte. Hozzátette, hogy becslések szerint az ő számuk már megközelíti a tízezret.

A felsőoktatási intézmények számára a hallgatói költségtérítés lenne a legbiztosabb bevételi forrás, mert az állami forrásokat az utóbbi években gyakran zárolják vagy elvonják - vélekedett. Ezek az intézmények költségvetési szempontból amúgy is válságban vannak, mert az utóbbi négy évben csaknem hatvan milliárd forintot vont el tőlük a kormányzat - mondta.

Eközben a kabinet a felsőoktatási intézményekre akarja hárítani a felelősséget és "politikai komisszárokat akar az intézmények élére állítani, kancellár elnevezéssel" - fogalmazott.

A politikus azt követelte, hogy a kormány tartsa tiszteletben a felsőoktatás autonómiáját és inkább a megfelelő jogszabályi és finanszírozási környezet kialakításával foglalkozzon.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.