A DK szerint tízmilliárdot loptak röntgengépek túlárazásával

– Ugyanaz a röntgenberendezés a Szent István Kórházban még 71 millióba, míg az Uzsoki Kórházban már 159 millióba került – ezzel a példával illusztrálta a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője, hogy egy 32 milliárdos támogatásból hogyan lophattak el 10 milliárdot.

A DK két hete hívta fel a figyelmet az EU-s pénzből történő, röntgenbeszerzéseket érintő több milliárd forintos korrupcióra. A DK azóta közbeszerzési dokumentumok és szerződések tucatjait vizsgálta át. Úgy tűnik, hogy az eddig átvizsgált szerződések 32 milliárd forintjának mintegy harmadát, összesen 10 milliárd forintot lophattak el – olvasható Varju László parlamenti képviselő közleményében.

A folyamatot egyetlen röntgentípus beszerzésén keresztül mai sajtótájékoztatóján mutatta be a DK. Az előzményekről a politikus azt írta: az Orbán-kormány külön-külön, kórházakra bontva írta ki az uniós pályázatokat röntgengépek beszerzésére. A közbeszerzéseken mindig egy pályázó indult és nyert. Jellemzően nem a nagy gyártó cégek, hanem kis közvetítőcégek. Ezek mindig éppen annyiért adták el ugyanazokat a röntgengépeket, amennyiről a pályázat szólt.

Varju kifejtette, hogy ugyanaz a röntgenberendezés a Szent István Kórházban még 71 millióba, a Siófoki Kórházban 75 millióba, a Toldy Ferenc Kórházban már 98 millióba, az Uzsoki Kórházban pedig 159 millióba került. Azaz mindig annyiba, amekkora EU-s forrást írt ki rá a kormány.

A képviselő szerint az ellopott 10 milliárd forintból közel 11 ezer csípőprotézis-műtétet lehetne elvégezni. Erre ma éveket kell várni.

A DK uniós vizsgálatot kezdeményezett és most Lázár Jánoshoz és Seszták Miklóshoz fordul azzal a kérdéssel, hogy miért adtak milliárdos közbeszerzéseket egyedül pályázó kis közvetítőcégeknek. Tudni akarjuk, hogy azért történt-e ez, mert fideszes érdekeltség lehet a 10 milliárdot bezsebelő cégek mögött - zárul Varju László közleménye. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.