DK: sok gyógyszer ára 72 százalékkal emelkedett

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány miatt az elmúlt hat évben nőttek a betegek terhei. A párt talált egy gyógyszert, amelynek az ára 300 forintról csaknem 11 ezerre nőtt. 

– Döngette a mellét Rétvári Bence államtitkár, hogy néhány gyógyszer ára csökkent. Arról elfelejtett beszámolni, hogy hány gyógyszeré nőtt, és főleg milyen mértékben – közölte László Imre, a DK egészségügyi kabinetvezetője.

Mint közleményében írta, legutóbb április 1-jén 59 medicina ára csökkent átlagosan 13 százalékkal, de azzal nem dicsekedett az Orbán-kormány, hogy 92 készítmény térítési díja ellenben nőtt 72 százalékkal. Kirívó eset, hogy az egyik, skizofrénia kezelését szolgáló gyógyszer ára 300-ról közel 11 ezer forintra nőtt. Drágultak az epilepsziát és a cukorbetegséget gyógyító szerek árai, a szívkoszorúér görcsére felírt tapasz ellenértéke is.

Kifejtette: 2010 óta az Orbán-kormány folyamatosan csökkentette a gyógyszerekre adott társadalombiztosítási támogatást. Hat éve még csak a gyógyszerek árának 48 százalékát kellett a betegnek fizetni, azóta ez 53 százalékra nőtt, az inflációnál nagyobb mértékben.

Tehát az Orbán-kormány miatt az elmúlt hat évben nőttek a betegek terhei. Stadionokra, kisvasutakra költik a pénzünket, ahelyett, hogy az végveszélyben levő egészségügyre, a betegek gyógyítására költenének – zárul a közlemény.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.