A DK szerint Orbánék szabad utat nyitottak a korrupciónak

Törvényjavaslattal szigorítaná a vagyonnyilatkozati rendszert a Demokratikus Koalíció (DK). A párt szerint az igazolatlan mértékű vagyonosodás a jelenlegi szabályozás szerint kivizsgálhatatlan.

Az Orbán-kormány több olyan törvénymódosítást hajtott végre, melyekkel szabad utat nyitott a korrupciónak. Egyre többször fordul elő, hogy fideszes politikusok úgy próbálják eltitkolni vagyonukat, hogy megtakarításaikat és ingatlanjaikat hozzátartozóik nevére íratják. A korrupt Orbán-kormány kijátszható formasággá silányította a vagyonnyilatkozat-tételi rendszert - írja közleményében Molnár Csaba ügyvezető alelnök, a Demokratikus Koalíció politikusa.

Mint írja, jelenleg az önkormányzati képviselők hozzátartozói minden új vagyonnyilatkozatuk leadásakor visszakapják az előzőt. Így nincs mód összehasonlítani a vagyonnyilatkozatokat, az igazolatlan mértékű vagyonosodás kivizsgálhatatlanná válik.

A Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a politikusok hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatai is nyilvánosak legyenek, senki ne rejthesse el vagyongyarapodását rokonok mögé. A törvényjavaslatban kezdeményezik azt is, hogy az eddig évről évre visszaadott hozzátartozói vagyonnyilatkozatokat hosszabban megőrizzék. Ezeket a nyilatkozatokat elektronikus úton töltsék ki, egyúttal biztosítva a kereshetőség feltételeit.

A DK az egyetlen olyan párt ma Magyarországon, amelyben nemcsak az országgyűlési képviselők, hanem a párt elnökségi tagjai is nyilvános vagyonnyilatkozatot tesznek. Ezek a párt honlapján megtalálhatók - zárul a közlemény.


Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.